avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cine este responsabil?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cine este responsabil?

La o SC cu 4 angajati (incluzand angajatorul) instruirea periodica o poate face si angajatorul?
Si angajatorului cine ii face instruirea introductiv generala si cine il consemna ca fiind apt pentru locul de munca?:((
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:50, 16 Iulie 2012
Ce obiect de activitate desfasoara societatea?
La ce aptitudini faceti referire ?
este vorba de un bar
are ca si angajati un ospatar un muncitor necalificat-spalator vase si un contabil...si el...ca administrator
Instruirea periodica este in sarcina conducatorului locului de munca dar pentru instruirea introductiv generala trebuie facuta de catre o persoana cu studii in domeniu. detalii gasiti in legea 319/2006 si HG 1425/2006 revizuita prin HG 955/2010.
Medicul specialist de medicina muncii efectueaza controlul medical (inclusiv examenul clinic general) la angajare, respectiv periodic (anual sau semestrial, etc.) si emite fisa de aptitudine in care se specifica daca lucratorul e apt (sau apt conditionat sau inapt temporar sau inapt) pentru postul si locul de munca respectiv, conform HG 355/2007 actualizata la 19.01.2012, inainte de angajare si dupa aceea periodic.

Instruirea SSM se face de catre lucratori specializati, dupa emiterea fisei de aptitudine. In domeniul securitatii in munca sint alti colegi de forum care va pot lamuri mult mai bine.
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2012
ionion2000, utilizator
CostacheD a scris:

La o SC cu 4 angajati (incluzand angajatorul) instruirea periodica o poate face si angajatorul?
Si angajatorului cine ii face instruirea introductiv generala si cine il consemna ca fiind apt pentru locul de munca?:((


Angajatorul isi poate asuma desfasurarea activitatii de securitate si sanatate in munca. In cazul prezentat de dumneavoastra instruirea in cele trei faze poate fi facuta astfel:
- pentru prima faza de instruire cea introductiv generala angajatorul isi poate asuma activitatea daca indeplineste conditiile de la art. 16 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare.

ART. 16
(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza serviciul intern de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.

Daca ati rezolvat aceasta prima faza de instruire urmeaza cea de a doua "instruirea la locul de munca" pe care o puteti efectua dumeavoastra in calitate de conducator direct al locului de munca iar pentru aceasta nu aveti nevoie de nici o pregatire. Aceleasi conditii sunt si pentru instruirea periodica ea fiind efectuata de conducatorul locului de munca (in cazul dumneavoastra administratorul) si are drept scop reimprospatarea şi actualizarea cunostintelor în domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Administratorul chiar daca are contract de munca nu are calitate de lucrator deci lui nu i se face instruire, nu i se intocmeste fisa de instruire, deoarece conform prevederilor din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 instruirea se face numai lucratorilor.

Art. 5. - In sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum şi ucenicii şi alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;
b) angajator - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv şi care are responsabilitatea intreprinderii şi/sau unitatii;

Art. 20. - (1) Angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta şi adecvata in domeniul securitatii şi sanatatii in munca, in special sub forma de informatii şi instructiuni de lucru, specifice locului de munca şi postului
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2012
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se face instructajul? ContSters243502 ContSters243502 buna ziua in cazul in care dorim sa angajam o persoana instructajul se face inainte de incheierea contractului/ inceperea lucrului? va multumesc (vezi toată discuția)
Instruire ssm si psi - in cazul unui ong mihaiandreiburuiana mihaiandreiburuiana Buna ziua. Instruirea SSM si PSI intr-un ONG cu 10 membrii se poate face de o persoana desemnata care nu are cursul de SSM si PSI? (vezi toată discuția)
Exista un contract de punere la dispozitie pentru o persoana ... Rdee Rdee Exista un contract de punere la dispozitie pentru o persoana care o sa aibe act aditional de telemunca. Partea introductiva pentru instruirea SSM/ PSI, la ... (vezi toată discuția)