avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In conditii deosebite partaj sau scoatere din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In conditii deosebite partaj sau scoatere din indiviziune

In urma decesului mamaei mele, dupa efectuarea succesiunii, am intrat in posesia certificatului de mostenitor, prin care, tatal meu ca sot supravietuitor mosteneste 25% din masa succesorala iar eu si fratele meu diferenta pana la 100% adica 75% . Tatal meu in urma cu multi ani a suferit un accident vascular cerebral pe partea dreapta cu afectarea centrului vorbirii (este afazic) si potrivit legii este fara discernamant. In aceste conditii Notarul care a efectuat sucesiunea, ne-a trimis la Autoritatea Tutelara pentru numirea unui curator in vederea efectuarii partajului. Autoritatea tutelara ne-a explicat ca trebuie sa-l punem sub interdictie prin tribunal, fapt cu care nu suntem de acord, deoarece tata, adevarat este ca nu se poate exprima dar nu este o persoana fara discernamant. In aceste conditii am apelat acum un an la serviciile unui avocat, care inventariind masa sucesorala ne-a spus ca finalizarea iesirii din indiviziune, practic rezolvarea partajului prin tribunal ne-ar costa aprox. 30000 lei din care 20000lei impozite si taxe, iar 10000lei onorariul acestuia. Pentru ca suma ceasta este enorma in comparatie cu posibilitatile noastre, am renuntat. Pentru ca tata este o persoana care nu se poate intretine singura am convenit cu fratele meu sa avem grija de acesta impreuna, adica jumatate de an eu jumatate de an el. Deja sunt mai bine de 3 ani decand procedam astfel.
Desi si eu si fratele meu suntem dispusi sa renuntam in fapt la cotele noastre mai mari in favoare tatalui nostru astfel incat el sa aiba cota cea mai mare ca masura asiguratorie pentru acesta in cazul in care s-ar intampla ceva cu noi, nu putem dispune individual nici unul din noi de mostenirea ramasa de pe urma mamei noastre.
Intrbarea mea este care ar fi varianta cea mai simpla, mai putin costisitoare si care am putea sa o rezolvam chiar noi?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 16:18, 11 Ianuarie 2009
Ideea că printr-un partaj favorabil tatălui dumneavoastră îi veţi crea o situaţie mai bună nu are susţinere, dacă nu luaţi în considerare punerea sub interdicţie în situaţia în care tipul de afazie de care suferă i-a afectat discernămîntul. Oricîtă avere ar avea, el nu va putea să dispună de ea, nu va putea înstrăina bunuri pentru dobîndirea sumelor de bani necesare întreţinerii.

Măsura cea mai utilă ar fi punerea sub interdicţie şi numirea unui tutore. Chiar dacă se va întîmpla ceva cu dumneavoastră şi fratele, tutorele nu va putea folosi în interes propriu averea tatălui dumneavoastră, deoarece orice act de înstrăinare se va face doar cu autorizarea autorităţii tutelare şi doar dacă este în interesul interzisului.

Pe de altă parte, trebuie să revedeţi calculul acelor taxe de partaj. Costurile (în afară de onorar) privesc taxa de timbru pentru partajul judiciar şi taxele pentru întabularea în CF a hotărîrii de partaj (care depind de valoarea masei partajabile).

Este sigur că forma de afazie îi afectează discernamîntul în totalitate?

Liviu S.Bordaş
Ce implica punerea sub iterdictie? Aceasta operatiune poate fi demarata doar de un avocat, si care ar fi costurile?
Multumesc.
Medicul psiholog l-a consultat pe tata iar diagnosticul pus este Discernamant mult diminuat.
Punerea sub interdicţie poate fi dispusă doar de către instanţa de judecată. Cererea de punere sub interdicţie se adresează judecătoriei.
Acţiunea este scutită de taxa de timbru, iar asistarea de către avocat nu este obligatorie, mai ale că prima fază se desfăşoară de către procuror.

Liviu S.Bordaş
Daca ne hotaram sa ne reprezentam singuri,ce acte trebuie sa intocmim ?va multumesc

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Atacare in instanta contract vanzare cumparare facut de un bolnav de schizofrenie dora22 dora22 spuneti-mi va rog ce sanse sunt, ca in calitate de fiica a unui bonav de schizofrenie sa atac in instanta un contract de vanzare-cumparare efectuat de acesta ... (vezi toată discuția)
Transmiterea dreptului de proprietate plesa plesa Parintii sunt varstnici, tatal este bolnav si vor sa incheie un contract de intretinere la notar in favoarea fiicei. Notarul a solicitat numirea mamei in ... (vezi toată discuția)