avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transmiterea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transmiterea dreptului de proprietate

Parintii sunt varstnici, tatal este bolnav si vor sa incheie un contract de intretinere la notar in favoarea fiicei.
Notarul a solicitat numirea mamei in functia de curator si dispozitia autoritatii tutelare pentru incuviintarea transmiterii dreptului de proprietate al tatalui la curator.
va rog sa ma ajutati in a afla care sunt prevederile legale pentru situatia expusa si daca este obligatoriu ca autoritatea tutelara sa iincuviinteze transmiterea dreptului de proprietate in cazul unei persoane adulte capabila, caruia i se instituie curatela.
Cel mai recent răspuns: dislexia , utilizator 21:41, 17 August 2009
DAca notarul v-a explicat asa, inseamna ca a apreciat ca tatal dvs. nu poate semna. Instituirea curatelei inseamna ca tatal nu va putea face acte de dispozitie decat prin acest reprezentant-curator.

S-a prezentat tatal la notar???incercati sa aduceti un notar acasa daca apreciati ca tatal, desi bolnav, intelege si isi poate exprima consimtatmantul.

Altfel, nu va ramane decat instituirea curatelei. Si veti avea nevoie de autoritatea tutelara sa va incuviinteze actele de dispozitie ( in speta vanzarea) care se refere la persoana pentru care s-a instituit curatela, la drepturile acestuia.

av. Ileana Schwarz
Întîi vă rog să precizaţi ce anume v-a cerut notarul. Pentru că, din cele relatate de dumneavoastră, pot deduce:

1. Ori că notarul nu ştie pe ce lume se află (odată, pentru că numirea unui curator se traduce, juridic, prin curatela persoanei capabile, care are discernămînt, iar a doua oară pentru că e absurd ca acel notar să ceară emiterea unei dispoziţii de încuviinţare a transmiterii dreptului de proprietate către curator),

2. ori dumneavoastră nu aţi reţinut corect ce v-a cerut notarul.

Atîta vreme cît tatăl dumneavoastră are discernămînt, autoritatea tutelară nu are căderea să încuviinţeze vreun act al acestuia.

Poate că notarul v-a cerut altceva. Anume, ca viitorii întreţinuţi să solicite asistenţa autorităţii tutelare, în temeiul art.30 din Legea nr.17/2000:

Art. 30
Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1 alin. (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.


Dar, aceasta nu înseamnă numirea vreunui curator sau existenţa vreunei încuviinţări ca şi condiţie de validitate a actului. Legea amintită instituie doar o posibilitate oferită persoanelor vîrstnice, iar nu o obligaţie pentru ele sau o condiţie de validitate a actului de înstrăinare în scopul întreţinerii. Persoana vîrstnică poate renunţa la asistenţa pe care autoritatea tutelară este obligată să i-o ofere la cerere.

Reveniţi cu precizările necesare.

Liviu S.Bordaş
multumim de raspuns, pentru perfectarea contractului de intretinere, notarul ne-a solicitat o dispozitie a autoritatii tutelare privind instituirea curatelei pe seama tatalui bolnav si incuvintarea transmiterii dreptului de proprietate de la bolnav la curator.Va rugam sa ne lamuiti deoarece de la primarie ni s-a spus ca pentru persoanele capabile psihic nu este necesar incuviintarea autoritatii tutelare pentru tarnsmiterea dreptului de proprietate.
Care este boala de care suferă? Îi este cumva afectat discernămîntul?

După părerea mea, solicitarea notarului privind încuviinţarea transmiterii dreptului de proprietate în favoarea curatorului, curator care este chiar soţia celui în cauză, este o aberaţie. Din mai multe motive.

Un prim motiv ar fi acela că imobilul este bun comun, niciunul dintre soţi neavînd o cotă determinată asupra căruia să poată dispune.

Un al doilea motiv ar fi acela că, presupunînd că fiecare dintre soţi ar avea o cotă de care să poată dispune, transmiterea cotei unui soţ către celălalt soţ nu s-ar putea face decît prin donaţie, vînzarea între soţi fiind interzisă. Ori, donaţia nu ar fi nicidecum un act favorabil soţului din patrimoniul căruia bunul iese cu titlu gratuit şi care, rămas fără bun, nu mai are ce să transmită în contrapartida întreţinerii.

Sfat: schimbaţi notarul.

Dacă tatăl este capabil, actul poate fi încheiat, chiar dacă tatăl nu se poate deplasa la notar. În acest caz notarul se deplasează el la locul unde se află persoana în cauză.
Dacă tatăl este bolnav psihic şi nu are discernămînt, atunci soluţia nu este curatela (care se aplică doar persoanelor capabile, dar care, din cauzele prevăzute de art.152 din Codul familiei, nu pot, personal, să-şi administreze bunurile sau sa-şi apere interesele şi nu-şi pot numi un reprezentant ), ci punerea sub interdicţie, pe cale judecătorească.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
themis, utilizator
Ma bucur ca ati ajuns la concluzia de a schimba notarul..asa cum am spus mai devreme.
Cei de la primarie nu au dreptate. Curatela poate avea si caracter temporar, in situatia in care tatal din cauza bolii,nu poate sa faca acte de dispozitie, nu poate sa-si apere interesele momentan. Nu inseamna neaparat ca nu are discernamant.
Ramane intrebarea: ce boala are?
Curator se poate numi o ruda sau chiar o persoana fara grad de rudenie. In practica insa daca exista membrii de familie curator poate deveni si sotia.Avand in vedere ca se intentioneaza incheierea unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu vad nici un impediment ca un curator-sotie sa semneze pentru tatal bolnav.NU vorbim de vanzare intre soti, sau donatie sau..etc. Vorbim de contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere intre parinti si copil(fiica.)

av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Persoana pensie caz de boala poate sa vanda propietatea mariuscilin mariuscilin buna ziua am gasit o garsoniera si cumparatoru spune ca este pensionat pe caz de boala nu a vrut sa spuna ce el a dobandit garsoniera prin succesiune si ... (vezi toată discuția)