Stoica Ioana a scris:
Daca este afectat psihic , este necesara insitutirea curatelei speciale.
Astfel , contractul de vanzare cumparare este incheiat de catre acest curator special numit de catre Autoritatea tutelara.
Totul depinde si de boala psihica astfel incat respectivei persoana sa i fie afectat foarte grav discernamantul.
Daca aceastuia nu i este afectat discernamantul , poate sa si exprime consimtamantul in incheierea acestui act translativ de proprietate .
Comiteţi o eroare gravă.
Curatela instituită în temeiul art.152 C.Fam. are în vedere ocrotirea persoanelor cu
afecţiuni fizice, nicidecum psihice (art.152 lit.a. - curatela persoanei aflată în neputinţă fizică). A pretinde că, în acest caz, numirea curatorului poate suplini consimţămîntul ocrotitului înseamnă a încălca flagrant litera şi spiritul legii. Nici curatorul, nici autoritatea tutelară nu pot suplini consimţămîntul celui căruia i s-a numit un curator în condiţiile art.152.
Art. 152. - În afarã de alte cazuri prevãzute de lege, autoritatea tutelarã va putea institui curatela:
a) dacã, din cauza bãtrânetii, a bolii sau a unei infirmitãti fizice, o persoanã, desi capabilã, nu poate, personal, sã-si administreze bunurile sau sã-si apere interesele în conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) dacã, din cauza bolii sau din alte motive, o persoanã desi capabilã, nu poate, nici personal, nici prin reprezentanti, sã ia mãsurile necesare în cazuri a cãror rezolvare nu suferã amânare;
Dacă cel în cauză nu îşi poate exprima consimţămîntul
din cauza unor afecţiuni de natură psihică, nu curatela, ci punerea sub interdicţie este soluţia legală. Tutorele, cu acordul expres al autorităţii tutelate, va putea înstrăina bunurile incapabilului. Codul familiei nu reglementează nicio curatelă aplicabilă în acest caz, singura soluţie fiind, dacă sunt îndeplinite condiţiile art.142, punerea sub interdicţie.
Liviu S.Bordaş