Acestea sunt cazurile în care autoritatea tutelară poate institui curatela:.....
Art. 152
In afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.
In cazurile in care se instituie curatela se aplica regulile de la mandat.
Întîi vă rog să precizaţi ce anume v-a cerut notarul. Pentru că, din cele relatate de dumneavoastră, pot deduce:
1. Ori că notarul nu ştie pe ce lume se află (odată, pentru că numirea unui curator se traduce, juridic, prin curatela persoanei capabile, care are discernămînt, iar a doua oară pentru că e absurd ca acel notar să ceară emiterea unei dispoziţii de încuviinţare a transmiterii dreptului de proprietate către curator),
2. ori dumneavoastră nu aţi reţinut corect ce v-a cerut notarul.
Atîta vreme cît tatăl dumneavoastră are discernămînt, autoritatea tutelară nu are căderea să încuviinţeze vreun act al acestuia.
Poate că notarul v-a cerut altceva. Anume, ca viitorii întreţinuţi să solicite asistenţa autorităţii tutelare, în temeiul art.30 din Legea nr.17/2000:
Art. 30
Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1 alin. (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.
Dar, aceasta nu înseamnă numirea vreunui curator sau existenţa vreunei încuviinţări ca şi condiţie de validitate a actului. Legea amintită instituie doar o posibilitate oferită persoanelor vîrstnice, iar nu o obligaţie pentru ele sau o condiţie de validitate a actului de înstrăinare în scopul întreţinerii. Persoana vîrstnică poate renunţa la asistenţa pe care autoritatea tutelară este obligată să i-o ofere la cerere.
Reveniţi cu precizările necesare.
Liviu S.Bordaş
~ final discuție ~