avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

absentele nemotivate, daca nu sunt trecute in ROI ,in mod expres ca fiind abatere disciplinara pot fi obiectul cercetarii disciplinare a angajatului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 18 Iulie 2012
Da.
Absentand nemotivat nu v-ati indeplinit sarcinile de serviciu si nu v-ati respectat obligatiile fata de angajator.
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Asadar, abaterile disciplinare care fac obiectul unei cercetari disciplinare rebuie sa fie prevazute in reg.intern al angajatorului si/sau in ccm aplicabil acestuia.

Art.252 C.mun.:
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
....
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
....

Prin urmare, considera ca intr-o eventuala contestatie a deciziei de sanctionare instnata va constata nulitatea absoluta a deciziei , intrucat in reg.intern nu este prevazuta ca abatere disciplinara absenta nemotivata.
Ce poti face atunci cand angajatorul sustine ca ai incalcat prevederile ROI desi nu ti-au fost aduse nicicand la cunostinta ?
In acest caz, va trebui sa faca dova ca ati luat la cunostinta de prevederile reg.intern , deoarece aceste isi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca florin96 florin96 Perioada absentata de la serviciu a fost 01-06 ianuarie (01, 02, 03, 04 sarbatori). Pentru cele doua zile de lucru succesive nemotivate se poate desface legal ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, la cate absente nemotivate i se va desface contractul de munca unui angajat? se face cu art 61 a ? in cazul in cat\\re nu i s-a descfacut ... (vezi toată discuția)