Am dat un avans pentru o garsoniera. Am facut un precontract(insa doar la agentie)
La inceput mi-au spus ca in 2 saptamani o sa vina CF-l si cu el mergem la notar.
Dupa 4 saptamani inca nu a venit nimic, iar vanzatorul mi-a spus ca putem merge sa facem contractul la notar si fara CF. (vanzatorul nu prea vrea sa mai astepte, motivand cu ceva probleme de familie-Spania etc...nerabdarea ei mi se pare cam suspecta...)
El are urmatoarele acte:
1)contractul de vanzare cumparare de la fostul proprietar
2)o sentinta judecatoreasca care specifica ca trebuie sa iasa intabularea.
Va rog sa-mi spuneti daca pot sa am incredere si daca totul e legal.
Mi-a spus vanzatorul ca putem face o inputernicire, ca atunci cand ii vine intabularea sa pot sa merg eu direct si s-o inscriu pe mine.
Antecontractul incheiat la agentie nu are nicio valoare. Ar fi trebuit sa il faceti la notar. Contractl de vanzare cumparare nu poate fi incheiat la notar fara CF puteti doar sa mai incheiati un antecontarct (cred ca asta se urmareste si probabil acolo sa sa dati diferenta de bani dar ar fi o mare gresala). Nu am auzit de sentinta judecatoreasac din care sa reiasa ca trebuie sa fie eliberata incheierea de intabulare. Asta este eliberata de biroul de CF. Eu nu prea as avea incredere. Daca ati platit si avansul si este teapa nu stiu cum va veti recupera banii. Cereti un certificat fiscal sa vedeti daca vanzatorul este proprietarul imobilului (daca plateste impozit) si daca figureaza mergeti cu el la CF si cereti un certificat de sarcini sa va lamuriti ca intradevar imobilul nu are documentatie cadastrala. va costta 100 lei.
Notarul nu va accepta sa autentifice contractul de vanzare cumparare daca garsoniera nu este intabulata pe numele celui care vinde. Chiar daca acesta are o sentinta in care se specifica ca el este proprietarul, trebuie sa contacteze un topograf pentru a proceda la inscrierea imobilului in CF(conform sentintei) si doar apoi poate sa vanda.
Acte necesare pentru autentificarea unui contract vanzare - cumparare a unui apartament sunt:
1. Acte de proprietate in original
a) in cazul actelor incheiate in baza Decretului-Lege nr.61/1990 privind vanzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie, Legii nr.85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, Legii nr.112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, adica pentru imobilele cumparate din fondul locativ al statului :
- contract de vanzare - cumparare; - proces -verbal de predare-primire a locuintei; dupa caz, contract de imprumut
- dovada de achitare integrala ; aceleasi acte de mai sus precum si contractul de construire sunt valabile pentru cele dobandite inainte de 1989, prin Legea nr.4/1973 privind dezvoltarea constructiei de locuinte si vanzarea de locuinte din fondul de stat catre populatie si Legea nr.9/1968 pentru dezvoltarea constructiei de locuinte, vanzarea de locuinte din fondul de stat catre populatie si construirea de case proprietate personala de odihna sau turism; in plus, pentru Legea nr.4/1973, titlu de proprietate.
b) in cazul actelor incheiate la notar - contract de vanzare ?cumparare, sau dupa caz, donatie, hotarare judecatoreasca; c) in cazul apartamentelor dobandite prin mostenire, dupa caz, actele de proprietate de la punctul a) sau b) si certificatul/certificatele de mostenitor.
Pentru imobilele cumparate cu achitarea pretului in rate, declaratie autentica de primire a restului de pret.
2.Pentru inscrierea imobilului in cartea funciara este nevoie de documentatie cadastrala ? intocmita de o persoana autorizata si vizata de Oficiul judetean sau a Municipiului Bucuresti de Cadastru, Geodezie si Cartografie.
Nota: daca se doreste o dezmembrare se vor face schite: pentru parcela initiala si pentru fiecare parcela rezultata si se vor obtine numere cadastrale distincte.
3. Pentru intabularea dreptului de proprietate, incheierea de carte funciara de la biroul de carte funciara de la locul situarii imobilului.
4.Certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciara. Extrasul se elibereaza notarului public sau la cererea proprietarului. Extrasul de carte funciara pentru autentificare este emis de catre biroul de cadastru si publicitate imobiliara de la locul situarii imobilului.
5. Certificat fiscal de la Directia Taxe si Impozite Locale. Instrainarea unei cladiri sau teren, prin oricare modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra cladirii respective (teren) nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate in litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasata cladirea (terenul) sau al celei unde isi are domiciliul fiscal contribuabilul in cauza, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale (art.254 alin.7 si art.259 alin.61din Codul fiscal).
6. Adeverinta de la asociatia de proprietari din care sa reiasa ca apartamentul nu are datorii la intretinere (art.20 din Legea nr.230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari) Adeverinta trebuie eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Daca imobilele nu au constituite asociatii de proprietari sunt necesare ultimele chitante de achitare a utilitatilor imobilului.
7. Factura de la Electrica insotita de ultima chitanta care sa ateste achitarea energiei electrice.
8. Certificat de performanta energetica a cladirii ? eliberat potrivit Legii nr.372/2005 privind performanta energetica a cladirii de un auditor energetic autorizat (doar in cazul vanzarii si inchirierii). Legea nr.372/2005 reglementeaza obligatia vanzatorului de a pune la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica. In situatia in care vanzatorul declara ca nu a pus la dispozitia cumparatorului acest certificat, actul va putea fi autentificat, mentionandu-se consimtamantul cumparatorului de a-l exonera pe vanzator de prezentarea lui.
9. Pentru contractul de intretinere incheiat de persoane varstnice se impune asistenta unui reprezentant al autoritatii tutelare, in conformitate cu Legea nr.17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice.
10. Certificate de casatorie vanzatori si cumparatori (daca este cazul), sau sentinta civila de divort cu mentiunea "definitiva si irevocabila".
11. Cartile de identitate (buletinele sau dupa caz, adeverinte provizorii) pasapoarte.
[Editat - e de preferat ca utilizatorul sa primeasca doar informatiile care ii sunt necesare. Multumesc pentru intelegere]
Acte vanzare imobil
adighe
Buna ziua si bine v-am gasit,
Doresc sa vand un imobil proprietate personala, dar singurele acte pe care le am sunt contractul de vanzare-cumparare intre ... (vezi toată discuția)