avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e legal sa fiu platit 75%?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e legal sa fiu platit 75%?

:( lucrez la un combinat chimic si desi am lucrat in luna decembrie program normal de 8 ore pe zi , in ianuarie cand am luat fluturasul am constatat ca am fost platiti cu 75%.E normal asa ceva? e legal?O alta problema este aceea ca eu am fost incadrat pe durata determinata, adica pe un an de zile, si acum in ianuarie am primit decizia de preaviz de 20 zile.cum se calculeaza acest preaviz?pentru ca cei de la fabrica mi-au spus ca trebuie sa lucrez 8 ore pe zi desi eu stiam ca trebuie sa lucrez 4 ore pe zi si ei sa ma plateasca 8 ore pe zi, cum e corect?iar daca eu sunt angajat pe perioada determinata nu pot beneficia de salariile compensatorii care se acorda pentru cei angajati pe perioada nedeterminata?exista vreo diferentiere specificata in contractul colectiv de munca?angajatii pe perioada determinata au alte drepturi fata de cei pe durata nedeterminata? as dori tare mult sa ma ajutati cu niste raspunsuri la toate problemele mele si daca se poate sa-mi precizati si temeiul legal pentru a ma putea elucida. va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Loredana Puscasu , 20:51, 12 Ianuarie 2009
Pentru ce ati primit preaviz ? Pentru concediere, in baza carui articol?

Referitor la condiţiile de angajare şi de muncă, salariaţii cu contract individual de muncă pe durată determinată nu vor fi trataţi mai puţin favorabil decât salariaţii permanenţi comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective - art.86 alin.1 C.mun.
Salariatul permanent comparabil reprezintă salariatul al cărui contract individual de muncă este încheiat pe durată nedeterminată şi care desfăşoară aceeaşi activitate sau una similară, în aceeaşi unitate, avându-se în vedere calificarea/aptitudinile profesionale - art.86 alin.2 C.mun.
Prin urmare, un salariat care are incheiat c.i.m. pe durata determinata beneficiaza de aceleasi drepturi ca si salariatul care are incheiat un c.i.m. pe durata nedeterminata.

Faptul ca ati primit 75% din salar tine de conducerea combinatului , care a decis probabil ca nu a fost realizat planul pe luna Decembrie decat in procent de 75 %. Ce vreau sa va intreb este faptul , daca toti angajatii au primit in procent de 75%?
Referitor la cele 8 ore lucrate in perioada de preaviz, ele asa sunt prevazute in Codul Muncii, insa daca Contractul Colectiv de Munca prevede ca in perioada de preaviz si alte facilitati ( cum ar fi si efectuarea doar a 4 ore /zi) se pot efectua si 4 ore/zi.Intrebati liderul de sincat al combinatului.
Referitor la tratarea angajatilor cu contract nedeterminat diferit de cei cu contract detreminat atasez art.86 din Coodul Muncii.
86. - (1) Referitor la condiţiile de angajare şi de muncă, salariaţii cu contract individual
de muncă pe durată determinată nu vor fi trataţi mai puţin favorabil decât salariaţii permanenţi
comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în
care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

Daca mai aveti si alte neramuriri Codul Muncii va poate fi un ghid bun.
In perioada preavizului (acordat pentru concediere), salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator- art.74 alin.3 din CCMN pe anii 2007-2010.
multumesc mult pentru raspunsuri insa tot nu sunt lamurit: daca nu s-a realizat planul pe luna decembrie si ne-au platit cu 75 % pentru personalul din productie si 100 % pentru personalul tesa, nu trebuia sa ne anunte in vreun fel?am lucrat totusi 8 ore pe zi de ce nu am fost platiti pentru norma de munca pe care am prestat-o? e normal ca in 2009 sa mergi la servici, sa lucrezi 8 ore si sa fii platit cu 75 % ( stiam ca atunci cand esti in somaj tehnic se procedeaza asa, adica se plateste mai putin dar stai acasa)?
iar in ceea ce priveste salariile compensatorii am fost anuntati ca angajatii cu contract pe perioada determinata nu vor beneficia de aceste salarii, e normal? de ce se face diferentiere daca se prevede in codul muncii ca avem drepturi egale?este legal sa se faca aceasta diferentiere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract perioada determinata - suspendare Micaela Tudor Micaela Tudor Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Avem o situatie cand angajatul doreste sa intre in concediu fara plata , dar are contract pe ... (vezi toată discuția)
Contract perioada determinata ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresc sa intreb daca in cazul incheierii unui contract pe perioada determinata este nevoie de un anume act care sa instiinteze angajatul.mai ... (vezi toată discuția)
Contract perioada determinata andreea09 andreea09 Sunt angajata la o societate, avand contract pe perioada determinata pe 1 an.Sunt angajata in locul unei persoane care e in concediu de crestere al ... (vezi toată discuția)