avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Drepturi salariale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Drepturi salariale

Sunt incadrata cu norma intreaga si contract pe durata nedeterminata cu salar de baza la institutie de stat unde mi se opreste lunar darile (CAS, CASS, somaj, impozit), iar in timpul liber lucrez ca agent de asigurari unde pana acum mi se retinea impozitul de 16 % la sursa direct din venitul brut realizat, adica din suma reziltata din comisioane. Din aceasta luna mi s-a comunicat ca in loc de 16 % mi se va retine 21,5 % conform OUG nr.125/27.12.2011. Deduc ca de fapt mi se va retine in plus (5,5 %) ceea ce reprezinta contributie la sanatate.
Intrebarile mele sunt:
1. mi se poate retine in ambele locuri contributie la sanatate? Eu daca ma imbolnavesc voi fi platitia in baza certificatului medical depus la intreprinderea de stat si nu la asigurari.
2. pentru calculul impozitului de 16 %, in cadrul asigurarilor, corect este sa mi se i-a in calcul venitul rezultat dupa deduceri (adica CAS, CASS, somaj, deducerea personala si de intretinere a copilului).
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2012
ContSters23466, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters23466 , utilizator 16:17, 24 Iulie 2012
Da,vi se retine contributia la sanatate in procent de 5,5%atat din venitul realizat din salarii pt. locul de munca in care aveti un contract de munca cat si din venitul realizat din comisioanele din asigurari.
Nu are legatura plata concediilor medicale cu asigurarea la sanatate de 5,5%.De indemnizatie de cm beneficiati doar in cazul in care sunteti angajata si angajatorul dvs. plateste contributia pt. concedii si indemnizatii de boala de 0,85%din fondul de salarii.Pentru alte activitati desfasurate pt. care se obtine venit,asigurarea pt. concedii si indemnizatii de boala e facultativa,deci nu sunteti asigurata pt. veniturile realizate din asigurari,in concluzie pt. aceasta activitate nu puteti beneficia de cm .
Deci,faptul ca sunteti asigurata la sanatate va confera dreptul de a beneficia de serviciile medicale asigurate,pachetul de baza si nu dreptul de a beneficia de cm si indemnizatie aferenta.
Pentru retinerea din comisioane a controbutiei de sanatate de 5,5 %, de la ce data mi se poate retine? Declaratia am dato cu incepere din luna iulie 2012. Mi se poate retine si pe comisioanele din luna iunie 2012 si neachitate inca de firma de asigurari?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt contributiile datorate de avocati in ceea ce priveste indemnizatiile primite la alegerile locale? BABYDOLL BABYDOLL Buna ziua. Particip ca loctiitor intr-un birou electoral de circumscriptie si nu sunt sigura in ceea ce priveste sistemul de impozitare a indemnizatiei ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - zile acordate, calcul, plata contributii? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa imi spuneti: 1. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FNUASS) ? 2. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FS) ? 3. - este corect ca medicul sa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical si contributia la sanatate va rog frumos spuneti-mi ... cristinamariav cristinamariav Concediu medical si contributia la sanatate Va rog frumos spuneti-mi exista vreo prevedere in legislatie care sa stipuleze ca un angajat care isi ia ... (vezi toată discuția)