avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stat de plata,pontaje,revisal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stat de plata,pontaje,revisal

Buna ziua,am o problema,nu stiu cum sa trec angajatii care au cim la 4h /zi de Luni pana vineri dar ei lucreaza si sambata si duminica pe ture.Cum trebuie sa ii trec in pontaje si state de plata?Ca ei trebuie sa aiba si 2 zile libere pe saptamana,nu? Si in revisal cum ii trec?Trebuie sa le bag si spor pt munca suplimentara,nu? Daca se poate sa imi spuneti exact pasii care trebuie urmati...caci chiar nu stiu cum sa fac.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 23 Iulie 2012
In primul rand va spun ca salariatii incadrati cu timp partial nu au voie sa fie retinuti la lucru pentru ore suplimentare.


Art. 105 din codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Timpul de lucru negociat in CIM, poate fi organizat intr-un program de lucru , respectiv ore de intrare si iesire de la program ,care de regula este trecut in RI si adus la cunostinta salariatilor.
Daca datorita specificului activitatii, salariatii presteaza munca in zilele de sambata si duminica , nu ca ore suplimentare, obligatoriu salariatii trebuie sa aiba repaus saptamanal in cursul saptamanii doua zile consecutive. Pot beneficia si de spor de weekend pentru munca prestata
Pontajul il faceti asa cum se prezinta salariatii la lucru, respectiv pontati si pentru zilele de sambata si duminica si in cursul saptamanii sa aiba 2 libere.In REVISAL nu aveti cum trece spor de ore suplimentare, avand in vedere prevederea mai sus mentionata.
Deci sa inteleg ca in Revisal nu sunt obligata sa trec spor de weekend? Va multumesc
In REVISAL; potrivit HG nr.500/2011, se completeaza si se transmit sporurile mentionate in c.i.m. ... daca sporul de week-end este mentionat in c.i.m. atunci se va opera in REVISAL.
Deci in cazul in care salariatul lucreaza numai duminica 4 h, ii dau liber numai Luni, sau LUNI SI MARTI??,iar in cazul in care lucreaza sambata si duminica...Orele acestea nu sunt considerate ore suplimentare daca ii dau liber urmatoarele zile,nu?
Daca lucreaza numai duminica , atunci i se va da o zi libera in cursul saptamanii ... ,imca desfasurata in zilele de sambata si duminica este cunoscuta sub denumirea de munca in zilele de repaus saptamanal sau munca in week-end nicidecum ca munca suplimentara.

Art.137 C.mun. :
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Alte discuții în legătură

Subiect: stat de plata,pontaje,revisal Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am o problema,nu stiu cum sa trec angajatii care au cim la 4h /zi de Luni pana vineri dar ei lucreaza si sambata si duminica pe ture.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Lucrul si sambata anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in cazul in care in cadrul societatii se lucreaza in fiecare sambata, prin rotatie. Trebuie anuntat la ITM ... (vezi toată discuția)
Lucrui in zi de sambata ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat: am angajati care lucreaza de luni pana vineri, program de 8 ore/zi, 40 ore sapatama. incepand din nov se ... (vezi toată discuția)