1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
...
2. 1 ISR (indicator social de referinta), in vigoare = 500 lei.
3. V-am redat textele de lege de mai sus sa vedeti ca nu ati procedat corect si ar fi fost bine daca ne-ati fi consultati inaintede aintra in CCC ca sa va spunem cum sa procedati:
- CCC pana la 1 an inseamna pana implineste copilul 1 an;
- inainte de a implini copilul 1 an inseamna oricand inainte de asta chiar si cu o zi inainte de a implini copilul 1 an;
- daca ati optat pentru CCC pana la 1 an nu se mai poate schimba in CCC pana la 2 ani.
4. - Singurul luicru care il mai puteti face este sa solicitati concediu fara plata (CFP) pana implineste copilul 2 ani.
- Pe aceasta perioada de CFP sunteti asigurat la sanatate cu plata contributiei de la buget.
- Aceasta perioada de CFP este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- Va redau tot din OUG 111/2010:
Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.
1. Daca era vreo posibiltate v-as fi spus-o.
2. Solutia pe care v-am recomandat-o eu este buna pana va gasiti un loc de munca pentru a fi asigurat la sanatate, pensie si somaj.
3. - Daca cererea de suspendare a contractului individual de munca (CIM) a fost pana implineste copilul 1 an atunci trebuia sa mergeti la angajator si sa reluati activitatea in baza aceluiasi CIM.
- Mergeti la angajatorul dvs. si vedeti in ce situatie va aflati: daca v-a incetat sau nu CIM.