avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum am pierdut stimulentul de insertie!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum am pierdut stimulentul de insertie!

Copilul meu s-a nascut pe 30 mai 2011, pana pe 22 aug 2011 a fost sotia in concediu post natal, iar cu data de 23 aug 2011 am intrat eu in concediu de crestere copil. Am optat pt 1 an in ideea de a lua cei 500 lei plus salariul pe urmatorul an. Luna acesta nu am primit indemnizatia si am fost sa vad care este problema. Am aflat ca trebuia sa ma intorc la servici pana sa implineasca copilul 1 an nu la 1 an de cand am intrat eu in concediu de crestere copil. Ce pot face in aceasta situatie am inteles ca nu voi mai primi nici cei 500 lei si nu pot nici sa prelungesc la 2 ani sa stau acasa si sa primesc in continuare cei 600 lei. Ma pot incadra in alta parte din 28 mai 2012 dar cred ca apar suspendat de la servici si nu se poate. Invatati-ma ce as putea face sa nu pierd daca exista vreo portita. Multumesc

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:46, 18 Iulie 2012
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
...

2. 1 ISR (indicator social de referinta), in vigoare = 500 lei.

3. V-am redat textele de lege de mai sus sa vedeti ca nu ati procedat corect si ar fi fost bine daca ne-ati fi consultati inaintede aintra in CCC ca sa va spunem cum sa procedati:
- CCC pana la 1 an inseamna pana implineste copilul 1 an;
- inainte de a implini copilul 1 an inseamna oricand inainte de asta chiar si cu o zi inainte de a implini copilul 1 an;
- daca ati optat pentru CCC pana la 1 an nu se mai poate schimba in CCC pana la 2 ani.

4. - Singurul luicru care il mai puteti face este sa solicitati concediu fara plata (CFP) pana implineste copilul 2 ani.
- Pe aceasta perioada de CFP sunteti asigurat la sanatate cu plata contributiei de la buget.
- Aceasta perioada de CFP este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.

- Va redau tot din OUG 111/2010:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

In concluzie mai pot face ceva sa nu pierd banii
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Daca era vreo posibiltate v-as fi spus-o.

2. Solutia pe care v-am recomandat-o eu este buna pana va gasiti un loc de munca pentru a fi asigurat la sanatate, pensie si somaj.

3. - Daca cererea de suspendare a contractului individual de munca (CIM) a fost pana implineste copilul 1 an atunci trebuia sa mergeti la angajator si sa reluati activitatea in baza aceluiasi CIM.
- Mergeti la angajatorul dvs. si vedeti in ce situatie va aflati: daca v-a incetat sau nu CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie crestere copil minuiza minuiza Buna ziua. Vreau sa depun dosarul pt indemnizatie crestere copil. Mi s-a spus de la primarie ca trebuie sa optez pt concediu de 2 ani, ca sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)