avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatiile de stat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatiile de stat

Buna seara.Sunt casatorita cu un cetatean Austriac de origine romana din 2001.In urma casatoriei au rezultat 2 copii nascuti in Austria.Conform legislatiei romane copii au dubla cetatenie.Ro- mama si austriaca-tata.Intre anii 2001-2005 copii au beneficiat de alocatie de stat austriaca locuind efectiv in At.Incepand cu primavara anului 2005 m-am despartit in fapt de tatal copiilor, el ramanand in Austria unde este si lucreaza si acum iar eu cu cei doi minori am revenit in Ro unde lucrez.Subliniez faptul ca nu suntem divortati.Conform legii austriece in momentul in care parasesti tara trebuie sa anunti autoritatile.Am amuntat plecarea mea impreuna cu copii pe o perioada nedeterminata.In acel moment mi-au suspendat plata alocatiei de stat, spunand ca , acei minori beneficiaza de alocatie de stat austriaca care locuiesc impreuna cu parintii sau cu unul dintre parinti pe teritoriul statului austriac.Din vara anului 2007 beneficiez de alocatie de stat Romaneasca.Intrebarea mea este: copii mei, nu au dreptul la alocatei europeana ca miile de copii romani ai caror parinti lucreaza in strainatate? cu atat mai mult ca tatal lor este cetatean al unui alt stat european.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 02:41, 12 Ianuarie 2009
Alocatia de stat romaneasca e... tot europeana, doar ca nu in suma de bani asa mare. Copiii au (si) cetatenie austriaca si legea austriaca are dispozitiile pe care le cunoasteti. Romanii care lucreaza in strainatate au cetatenia romana, la fel si copiii lor care au ramas in RO (sau nu). Poate ar fi, totusi, posibil, sa obtineti de la austrieci diferenta pana la "cuantumul european” (cazul copiilor ramasi in RO, ai caror parinti lucreaza in UE) - avand in vedere ca tatal copiilor contribuie la bugetul de stat austriac – dar nu am convingerea... avand in vedere dispozitiile legii austriece cu privire la cetatenii austrieci...
Probabil ca stie cineva daca e posibil sa primiti diferenta si va explica procedura... Romanii care lucreaza legal in UE folosesc formularul E411.
Regula se aplica cetatenilor care au rezidenta prin alte tari... Cel putin, asa am dedus...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatia copilului Cristina Luciana Cristina Luciana Unde se vor depune actele pentru alocatia copilului in conditiile in care dorim sa aplicam pentru alocatia europeana, mama si copilul fiind stabiliti in ... (vezi toată discuția)
Alocatii europene gabriela0007 gabriela0007 daca am copii cu mine in tara straina si sotul mai pot lua alocatia europeana din tara in care lucrez ? (vezi toată discuția)
Alocatie europeana allyyna_r allyyna_r buna ziua, am citit pe undeva ca ....copii ai caror parinti lucreaza in strainatate, pot beneficia de alocatie si din tara respectiva, ...aceasta ... (vezi toată discuția)