Buna ziua.
As dori sa stiu daca in cazul in care sunt insarcinata, desi sunt in crestere copil pana la 2 ani ( am nascut anul trecut in august), pot prelungi perioada de crestere copil si ce ar trebui sa fac.
Va multumesc anticipat.
1. Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 veti intra direct in CCC2 imediat ce se termina CCC1.
2. Deoarece primul copil este nascut in 2011, pe perioada de la nasterea celui de al doilea copil si pana se termina CCC1 veti primi, pe langa indemnizatia pentru CCC1, 600 lei lunar.
3. Indemnizatia pentru CCC2 este egala cu indemnizatia pentru CCC1 dar:
- nu mai mare de 3400 lei, daca optati pentru CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mare de 1200 lei, daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani.
4. - Dupa ce se naste al doilea copil faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 (atasati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- Pentru al doilea copil nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) deoarece veti intra direct din CCC1 in CCC2.
5. Apoi mergeti la Primarie, unde ati depus actele pentru CCC1, cu urmatoarele documente:
- copie dupa decizia angajatorului prin care vi se prelungeste suspendarea CIM;
- copie dupa certifcatul de nastere a celui de al doilea copil.
si completati o cerere de intrare in CCC2.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Dupa terminarea CCC2 angajatorul mai este obligat ca timp de 6 luni sa nu ma concedieze ( in afara cazului in care firma e in faliment)
1. Deocamdata este in vigoare OUG 111/2010 care spune:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
2. Dar pana in 2015 cand veti termina dvs. CCC2 se mai poate modifica legislatia.
Concediu maternitate
maryag
am nascut in 23 martie 2011 o fetita si am concediu de crestere pana in 23 martie 2013.si primesc 200 de lei alocatie si 860 de lei indemnizatie in total1060 ... (vezi toată discuția)