Sunt asociat la un SRL din 2006 si din 2008 am tot zis ca vreau sa ma retrag, recunosc ca nu am insistat pe partea asta. Mai sunt 2 asociati, fosta mea sefa si prietena ei. Din 2010 am inceput sa insist si mi s-a zis ca sunt de acord, dar a tot cautat motive fosta sefa sa mergem la comert sa facem actele. De la inceputul anului am insistat in fiecare zi cu retragerea mea si intr-un final mi-a zis ca nu ma pot retrage pentru firma este in curs de dizolvare pentru ca nu mai are sediu. Am fost la Registru si mi s-a spus ca in 2009 asociatii au hotarat sa suspende activitatea societatii, eu nu am avut habar si e o semnatura care pare a fi a mea, dar nu este si stampila societatii a fost pusa pe cele 3 sematuri sa nu se vada prea bine. Am intrat pe site-ul Registrului si apare ca societatea va fi trimisa in instantain anul 2009 pentru dizolvare deoarece nu au fost depuse situatiile financiare anuale din 2006.
M-a sunat fosta sefa (administratorul societatii in cauza) sa-mi zica ca sunt 2 variante insolventa sau dizolvare si ca imi va spune si costurile. A mai trecut o luna si nu mai raspunde la telefon.
Ce pot face eu acum?
Raspunsul la intrebarea dvs. se regaseste in Legea 31/1990:
Art. 226
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.