avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1731 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Bonuri de masa 2012: deductibile sau nu?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Bonuri de masa 2012: deductibile sau nu?

Buna ziua,

Ma puteti lamuri daca in 2012 bonurile de masa sunt sau nu deductibile la calculul impozitului pe profit? Si eventual cadrul legal.

Multumesc anticipat.

O zi cat mai placuta!
Cel mai recent răspuns: kristinikk , utilizator 11:57, 26 Iulie 2012
Bonurile de masa sunt deductibile daca este profit si nedeductibile daca este pierdere. Cadrul legal : Cap. Impozit pe profit - Codul Fiscal.
Bonurile de masa sint deductibile (indiferent daca este profit sau pierdere) in masura in care sint impozitate ca si venituri asimilate salariilor (cu 16%). Ele sint limitate ca si numar zile (nu se acorda pt perioada concediilor si delegatiilor) si pot fi acordate numai angajatilor cu contract de munca.

Art 21, alin 3 lit e
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:

e) cheltuielile reprezentând tichetele de masă acordate de angajatori, potrivit legii;

norme CF pct 68
68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:

— valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor de vacanţă, acordate potrivit legii;

Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
t.simona, utilizator
Doamna ma contraziceti a nu stiu cata oara relativ la cum se face contabilitatea practica.
Stiti oare ce inseamna deductibilitate limitata? Va spun eu : in acest caz la calculul impozitului pe profit bonurile de masa sunt deductibile daca exista profit si nedeductibile daca este pierdere. Deci este vorba de calculul impozitului pe profit nu de inregistrarea contabila 642-5328 si nu se leaga deloc cu acei 16% impozit la bonurile de masa.
DL meu, va contrazic pt ca nu aveti dreptate nu pt ca imi place sa o fac.

Deductibilitate limitata inseamna ca trebuie acordate in limitele Legii tichetelor de masa 142/1998.

Este raspunderea dvoastra cum aplicati prevederile legale, dar nu trebuie sa induceti in eroare pe ceilalti. Mai cititi si sustineti-va afirmatiile cu art din lege din care rezulta ceea ce afirmati.
Intrebati si fiscul ce parere are?
Am citit destul, am trecut si prin destule inspectii fiscale si stiu despre ceea ce vorbesc. Dvs. teoreticienii sunteti departe de viata reala. Una este deductibilitatea limitata acordata de legea privind tichetele de masa (se acorda exclusiv salariatilor) alta este calculul impozitului pe profit.

Alte discuții în legătură

Tichete de masa, tichete cadou - calcul impozit pe profit denisa_21 denisa_21 Buna ziua, O societate acorda lunar tichete de masa 5328=401 1387,65 lei. Cum inchid contul 5328? Este deductibil sau nu cheltuielile cu tichetele de masa ... (vezi toată discuția)
Debitori diversi valih valih Va rog sa ma ajutai intr-o problema! Am de recuperat o suma de bani de la salariati, reprezentand c/val.tichete de masa luate in plus. Trebuie mai intai sa ... (vezi toată discuția)
Limitarea chelt. cu tiketele cadou -din punct de vedere a imp. profit nicoletapasca10 nicoletapasca10 In anul 2014 ,am acordat salariatilor tikete cadou ( Paste si Craciun ) in valoare totala 8200 lei ( ct 5328).Mentionez ca fond salarii 2014 a fost de 237650 ... (vezi toată discuția)