avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... vanzare imobil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

vanzare imobil

in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august 2011 am vandut un apartament si de la casa de sanatate cat si de la administratia financiara mi s-a comunicat ca am de platit 5,5% la venitul obtinut din vanzare.va rog sa-mi spuneti daca este corect si care este baza legala.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 14:02, 20 Iulie 2012
Codul fiscal Art. 77^1. - (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate.
(5) Camerele notarilor publici vor actualiza cel puţin o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.
(6) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se va calcula şi se va încasa de notarul public înainte de autentificarea actului sau, după caz, întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii.



Referitor la contributia de asigurari de sanatate, pana la data de 01.07.2012, pentru veniturile obtinute din vanzarile proprietatilor imobiliare s-a datorat contributia de asigurari de sanatate. Aceasta s-a calculat prin aplicarea cotei de 5,5% la valoarea din expertiza intocmita de notar.

Trebuie coroborate mai multe dispozitii legale:
Legea nr. 95/2006 art. 257, alin. (2), litera f)
Codul fiscal art 41, litera h)
Codul fiscal art 77-1 alin (4)


Legea nr. 95/2006(reforma in domeniul sanatatii) art. 257, alin. (2), lit. f prevede contributia de asigurari sociale de sanatate care se aplica asupra:

f)veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)- d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

*) Curtea Constituţională admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finală sunt neconstituţionale în măsura în care se interpretează că valoarea contribuţiei minime la fondul de asigurări sociale de sănătate, datorată de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mică decât cuantumul unui salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
(la data 23-mai-2011 Art. 257, alin. (2), litera F. din titlul VIII, capitolul V, sectiunea 1 atacat de (exceptie admisa) Actul din Decizia 335/2011 )

Codul Fiscal (cu modificările şi completările ulterioare) art. 41- categorii de venituri supuse impozitului pe venit-

h)venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 77-1;


Codul Fiscal Art. 77-1: Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal la alin (4):

(4)Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate.

Prin urmare , pentru veniturile obtinute din vanzarile proprietatilor imobiliare se datoreaza contributia de asigurari de sanatate. Aceasta se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5% la valoarea din expertiza intocmita de notar.

Incepand cu 01.07.2012 nu se mai calculeaza si nu se mai datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare ca urmare a modificarilor aduse de OUG 125/2011 care modifica si completeaza Codul Fiscal :
CAPITOLUL III: Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care realizează alte venituri, precum şi persoanele care nu realizează venituri
Art. 296-27: Contribuabilii
(1)Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a)cedarea folosinţei bunurilor;
b)investiţii;
c)premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
d)operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e)alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.

Iar la art 78, alin 2:
(2)Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a)-h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

Iar la articolul 41, lit h) sunt :
h)venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 77-1;


[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
carmen01011958, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie sanatate de 5,5% din venitul obtinut din vanzarea unei locuinte? hellen09 hellen09 Anul trecut, in noiembrie, am vandut o locuinta. Pentru plata contributiei la sanatate, ca persoana fara venit, in luna mai 2011,mi s-a cerut o adeverinta de ... (vezi toată discuția)
Unic asociat, angajat cu 4 ore/zi - trebuie sa platesc cass? sama sama buna , sunt patronul societatii si angajat cu o 4 ore/zi la societatea mea. in cazul in care doresc sa-mi ridic dividende pentru anul 2010, inafara de cei ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)