Se poate contesta un certificat medico-legal a partii vatamate ca urmare a unei lovituri suferite la cap in timpul unui accident auto?Nu stiu care este perioada lui, ceea ce stiu insa, este ca ele exista.In cazul meu sunt 2 variante:
- ori s-a dat cu 1-2 zile dupa producerea accidentului
- ori s-a dat imediat cand partea vatamata a solicitat imediat serviciul de ambulanta 112, persoana respectiva prezentandu-se urmatoarea zi la serviciu, apoi intrand in concediu medical,probabil pe baza certificatului medico-legal.
Ce sfaturi imi recomandati daca sunt actionat in instanta pentru vatamare corporala?Va multumesc!
certificatul se poate contesta la Comisia Superioala de la Institutul Mina MInovici. insa este o raritate admiterea unei asemenea contestatii, mai ales ca in cazuri simple ca vatalarile corporale.
v-as recomanda sa discutati cu un avocat care sa analizele intreg dosarul inclusiv dinamica accidentului si circumstantele producerii acestuia.
nu va pot oferi idei fara sa vad macar actele din dosar.
As putea cere o reexaminare a partii vatamate care sa confirme cele scrise pe certificatul medico-legal?Sau pana la verdictul final, procedura de solutionare a cazului include si acesta reexaminare?
Inteleg ca dosarul de cercetare este in prezent la politie, nefiind trimis la parchet pentru stabilirea caracterului penal al evenimentului.
In faza de cercetare penala o eventuala contestare a dvs. privind emiterea certificatului medico-legal poate fi tardiva, perioada de timp scursa putand fi o piedica in stabilirea unui diagnostic, dupa, sa zicem 3 luni de la producerea evenimentului. In acest caz, se va putea face doar o expertiza judiciara in specialitatea medicala care va analiza documente existente la dosar.
Pentru a vedea daca data prezentarii la urgenta a victimei, corespunde cu data emiterii certificatului medico-legal, puteti cere oficial la spital/ statia de salvare sa aveti acces la registrul de intrari la urgenta. Data emiterii certificatului medico-legal este trecuta pe certificat.
Certificatul medico-legal poate fi emis si la iesirea din spital, daca victima a necesitat internare, dar nu mai tarziu de sfarsitul lunii in cursul careia s-a produs evenimentul.
Daca aveti probe solide (poze facute la fata locului, eventual martori, imagini dupa camere de supraveghere existente la locul accidentului, antecedente medicale ale victimei, etc.) care sa va sustina cererea, puteti solicita politiei o noua verificare medicala a victimei.
In paralel sau daca politia nu accepta reexaminarea, puteti contesta certificatul medico-legal la Comisia superioara de la Inst. Mina Minovici.
Descriu pe scurt intamplarea , in ordinea faptelor:
1) neacordare de prioritate in intersectie, nu am vazut masina care venea, tamponare
2) sesizat imediat112 , vine politia, constata ca nu sunt victime si ca ne intelegem pe cale amiabila, ne ducem la birou sa completam formularul
3) partea care se considera vatamata pleaca acasa si dupa 1 ora si ceva suna iar la 112 la salvare ca e victima unui accident rutier (dureri de cap)
4)salvarea a luat-o de la domiciliu
5) dupa 2-3 ore vine iar politia, recoltare probe, masuratori, proces verbal la 2-3 ore dupa accident
6) in aceeasi zi victima este eliberata, vine acasa iar ziua urmatoare se prezinta la serviciu
7) apoi imediat intra in concediu medical, probabil pe baza certificatului medico legal
Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc.
Accident rutier
llumi
Buna ziua!
In data de 01.09.2010...tatal meu a avut un grav accident rutier...l-a lovit un autoturism pe trecerea de pietoni...in urma accidentului tatal meu ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala
bertha37
In urma cu 5 zile am produs un eveniment rutier, am lovit din spate o masina parcata, in fata acesteia aflandu-se o persoana care s-a constituit in victima a ... (vezi toată discuția)