avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare pt operatiuni intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare pt operatiuni intracomunitare

Buna ziua,am doua spete pt care va solicit ajutorul,si nume:
1. Firma cu sediul in Romania,inreg.ca platitoare de tva si in ROI,obiect de activ.constructii,cu angajati cetateni romani si italieni,efectueaza lucrari de constructii in Italia la persoane fizice si juridice unele au cod valid de tva,altele nu au cod valid de tva ,intrebarea mea este:
-cum este corecta emiterea facturilor ,declararea operatiunilor in d300,394,390 pentru cele doua feluri de clienti(cod valid de tva si cod invalid de tva) cu tva/fara tva si ce trebuie specificat pe factura fara tva.
2.Aceeasi firma are si ob.de activitate transport de marfa,inreg.ca pl tva,si in ROI,
a)efectueaza transport pt o firma din Romania cu descarcare in Franta,plata se face de catre firma din Franta-cum trebuie emisa factura cu/fara tva,(ce se va specifica pe fact-in afara de prest servicii transport marfa,ruta-care e baza legala ce trebuie specificata )si se vor raportata in d300,390 ?-nu a primit soferul nici un cod de inregistrare ,iar ce am gasit eu in documente,verif.in vies apare ca invalid
b)transport de marfa pt o firma din Romania cu descarcare in Elvetia ,facturare pt firma din Romania-cum se emite fact cu tva/fara tva si in ce decl se va raporta operatiune-are cod valid in Romania
c)transport de marfa Romania -Franta ,facturare pt Franta -nu am nici un cod specificat CMR,-cum emit factura cu tva/fara tva,unde declar operatiunea
Sint scutite transporturile in toate cazurile cu drept de deducere ?evidentiez pe ele<scutit cu drept de deducere>
Sint scutite lucr in constr. ef.in Italia si evidentiez pe factura <exceptii -servicii cf.art 133(3-7).Am citit Codul fiscal si mai rau m-am zapacit.
Multumesc anticipat celor care ma ajuta.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 21:41, 20 Iulie 2012
1.conform art. 133, alin. 4 din codul fiscal, locul prestarii serviciilor de constructii este considerat a fi locul unde este situat bunul imobil, in cazul dvs. italia.
in aceste conditii, catre persoane impozabile, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de tva, veti factura fara tva, acestea fiind obligate la plata tva in itlaia.
in cazul persoanelor fizice, aveti obligatia de a va inregistra in scopuri de tva in italia, dvs. fiind persoana obligata la plata tva catre statul italian.

2.a)in ce conditii plateste firma din franta transportul? este beneficiar direct al transportului sau plateste factura in numele firmei din romania?

b)se factureaza fara tva daca transportul este aferent unui export de marfa din romania in elvetia - temei legal art. 143, alin 1, lit c) din codul fiscal (se declara numai in decontul de tva la operatiuni scutite)

c)daca firma din franta nu livreaza un cod de tva valid, facturati cu tva si nu declarati in decl. 390 vies.
daca are cod tva valid, facturati fara tva si declarati in 390 vies (art. 133, alin. 2 cod fiscal)
Va multumesc mult pt promtitudinea rasp dv.
Indraznesc sa va intreb inca ceva in legatura cu inreg.in Italia a pers.fizice (la cre faceti referire mai sus in rasp.dv),nu inteleg ce trebuie sa facem noi ca si firma romaneasca care prest constructii pt pers fizice si juridice in Italia,va rog mult sa mi spuneti pt dorim sa nu avem probleme.
In legatura cu transportul din Franta efectuat pt firma din Romania,marfa este a francezilor cumparata de la firma romaneasca(mobila),iar intelegerea lor a fost sa suporte chelt.cu transportul-se emite fact pt francezi si se achita de ei la descarcare.Cum emit factura eu si unde o declar operatiune.
Multumesc inca o data pt ajutor si promtitudinea lui.
cu firma din franta procedati ca la punctul c)

am explicat la pct 1 - pentru firme facturati fara tva, pentru pers. fizice trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva in italia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare marfa la o firma din italia scorus69 scorus69 buna ziua o microaintreprindere platitoare de tva trimestrial din Romania poate sa vanda marfa din depozit unei firme din Italia,transportul marfii in ... (vezi toată discuția)
Se considera livrare intracomunitara? ASUL28 ASUL28 Buna ziua O livrare de produse finite de la o soc. romaneasca catre alta soc. rom. cu locul livrarii in Italia, se considera livrare intracomunitara? Si o ... (vezi toată discuția)
Revin la facturarea intracomunitara marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Multumesc pt raspuns,insa mai am o nelamurire si anume: -pt factura emisa pt avansul unei lucrari de prest.serv.in constructie efectuate in Italia de firma ... (vezi toată discuția)