avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e legal ca o firma sa faca modificare comisioanelor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e legal ca o firma sa faca modificare comisioanelor de vanzare...cu 2luni inainte de a fi anuntate salariatilor?l

Buna ziua,
azi am descoperit ca firma unde lucrez ..mi-a transmis o notificare..:" prin prezenta va anuntam ca incepand cu data de 01.06.2012..vi s-au modificat comis. de vz ..dupa cum se vede mai jos :.....". Prin aceasta notificare firma (multinationala)..practic..si-a redus cheltuila cu mine cu cca.. 30%. Cand m-au angajat mi-au trimis o scrisoare de oferta unde erau trecute foarte clar salariul brut plus partea cu comisioanele .. m-au asigurat ca sa vin la ei..ca daca muncesc...vor respecta contractul si totul e ok...ACUM dupa 5 ani..Au decis sa-mi trimita aceasta notififcare seaca...(semnata d ei cu 01.06.2012)...pe CARE logic nu am semnat-o...M-au atentionat ca nu e bine ce fac...ca s-ar putea sa nu am obiectivele individuale ATINSE..toate..si oricum ma dau afara daca nu semnez?!? Mi se pare cam abuz.
Acele obiective nu-s trecute in fisa postului...dar e adevarat ca pe vorbe ni s-au comunicat...Pe de alta parte dintr-o suta de angajati...pe vanzari..eu sunt in top 10...in cel mai rau caz..in top 30..daca e sa ne raportam la toti anii ...deci daca vor sa ma dea afara as dori sa fiu comparat cu obiectivele realizate...comparativ si cu colegii..mei...si NU doar eu..Practic..ei pot spune..ca...in vara aceasta nu am vandut sobe de incalzit"...lucru logic de altfel..ca nu e sezon..dar ca sa caute motiv..pot cauta orice...? Mentionez ca salariul nu a crescut niciodata..pe motiv..: Ai comisoane..daca ai nevoie de bani...poti castiga.... Nu am comentat am muncit...numai ca..in IUNIE 2012 aveam comis de 3000 ron de luat...9cf actului aditional semnat anterior)...iar azi am aflat ca mai iau decat 300 ron!??/ (cf notificarii primite azi)...E legala aceasta modificare subita...amenintarea ca daca nu-mi convine :( sunt liber sa plec..ca oricum asteapta altii la usa'!?? Ma indoiesc ca toata lumea vinde medicamente...dar..
Ma puteti ajuta cu sfaturi? Legat de concedierea pe motiv ca nu am mi-am indeplinit sarcinile de serviciu...cum se calculeaza' acele sarcini ( poti avea target 20 cutii paracetamol..10 cutii aspirine....100 cutii pampers...avut grija de 4 batrani..etc)..adica mai multe lucruri..Daca le-ai facut pe toate..dar ai dat 85 cutii de pampers si nu 100...practic..overall ai fi ok..dar...daca vor sa-ti faca vira..se pot lega de cutiile nevandute?...Asa practic orice angajator..baga un target' de neatins..preventiv..!?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2012
romanas, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 26 Iulie 2012
Conf art 41 CODUL MUNCII orice modificare a contractului individual de munca poate fi facut doar cu acordul partilor.
ok...dar ei fac presiuni...."nu-ti convine..pleaca..cauta-ti altceva"..etc..Colegii tai de ce au semnat!?....Si mai e ceva f important: pe aceeasi functie...unii au salarii de cca 4000 ron..atii de 1500 ron...ca sa se faca o proportie echitabila..cei cu salarii mici..aveau comis mari..si invers..Acum toti avem comis. mici..si logic ca cei cu salarii mari..si targete nefacute...nu au nici un interes sa 'comenteze"..

legat de 'obeictive"...mi se pare cam prea general "obeictive individuale"....si aleg ei ce anume..(unu prost daca gasesc)..si nu s euita ca in toata firma acel produs nu a fost vandut...practic..scopul lor este de gasi "ceva"...
Incalca vreo lege? Care?
exista un termen limita in care trebuia sa fiu anuntat de viitoarele modificari????
Nu trebuia sa fiua anuntat in iunie...e corect sa fiu anuntat dupa aproape 2 luni?
Art. 17 C.mun. prevede:
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
...

Asadar, inainte de a se face acea modificare trebuia sa va informeze si nu dupa ....
"
Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) în timpul executariicontractului individual de munca impune încheierea unui act aditional la contract, într-untermen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor în care oasemenea modificare este prevazuta în mod expres de lege."

conform acestui paragraf...se inetelge ca in maxim 20 zile lucratoare firma trebuia sa aiba acordul meu scris. Corect?
Daca firma deja m-a platit conform noului act aditional..NESEMNAT de mine ce cai da atac am?

Alte discuții în legătură

Micsorare salariu ileanaB ileanaB Buna seara , Firma la care lucrez la angajare ( 2008 ) am semnat contractul individual de munca cu salariu brut de 1384.00 Ron + bonuri de masa si 21 zile ... (vezi toată discuția)
Probleme cu angajatorul mariusgolgut mariusgolgut Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul poate sa modifice plafonul de salarizare fara o discutie in prealabil cu angajatul. Ma refer la o diminuare ... (vezi toată discuția)
Abuz al angajatorului!!! ionutlir75 ionutlir75 Sunt obligat sa semnez un act aditional la contractul individual de munca,pe care il refus categoric pe motiv ca nu este deloc explicit si doresc sa aflu si ... (vezi toată discuția)