Ma aflu in urmatoarea situatie, interesanta dealtfel, si vreau niste sfaturi de la voi daca sunteti disponibili.
Am efectuat documentele de majorare a capitalului social la o societate comerciala cu raspundere limitata. Mjorarea capitalului se face prin convertirea (compensarea) unor creante - imprumuturi- pe care asociatii firmei le-au acordat societatii in timp. Asociatii dorescca firma sa nu le mai restitie imprumutul si dobanzile la aceste imprumuturi, dar doresc ca sumele imprumutate si dobanzile sa fie convertite in parti sociale, majorandu-se astfel capitalul social.
In urma verificarii dosarului de catre judecatorul delegat la r.c. Ilfov, s-a respins cererea de inscriere mentiuni, invocandu-se faptul ca majorarea se face cu incalcarea art.16 din Legea 31/1990 republicata, in sensul ca aceasta posibilitate de majorare poate fi folosita numai pentru s.a. nu si pentru s.r.l.
IN DOCUMENTE AM INVOCAT CA TEMEI LEGAL ART. 210 DIN LEGEA 31, si am atasat si expertza contabila din care reiese ca respectivele creante sunt certe, lichide si exigibile.
Eu consider, si va cer si voua parerea, ca in aceasta speta sunt incidente si art. 84, care face vorbire despre liberarea creantelor aduse ca aport la capital, dar aceste dispoyitii, zic eu, nu pot fi extinse si la speta prezentata, deoarece creantele cu care vreau eu sa majorez capitalul nu provin de la terti ci sunt creante pe care asociatii le au la societate, aporturile fiind de fapt deja varsate, dorindu-se numai compensarea acestora cu parti sociale.
Nuvad de ce se refuya majorarea invocandu-se art. 16 si art. 210 alin ultim in care se majorarea capitalului la S.R.L. se poate face cu respectarea dispozitiilor privind aportul la constituire. Si asa se poate usor pleda in sensul ca aportul la majorare este deja varsat, deci exista in firma nefiind vorba de liberarea creantelor in sensul dat de art.84.
Sper ca speta este incitanta.Astept dezbateri.Multumesc.