avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... termen depunere recurs la Inalta Curte de Casatie si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

termen depunere recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Buna ziua.Fiul meu a primit o condamnare de 4 luni pt infractiuni de evaziune fiscala(art6 din legea 241/2005),i s-a revocat suspendarea conditionata a unei pedepse de 6 luni, desi nu a fost considerat recidivist,si a primit 10 luni cu executare de la care s-a sustras nefiind in tara si fiind condamnat gresit.Curtea de apel a respins recursul pe 04.07.2012 unde s-a cerut aplicarea art 10 din legea 241/2005.Nu s-a cerut la recurs aplicarea art 74.1 cp cu referire la art 13cp(fapte petrecute in 2009,prejudiciu integral acoperit pana la solitionarea in prima instanta) si am depus cerere de revizuire pe 10.07.2012,dar constat acum ca de fapt trebuia depus recurs la ICCJ solicitand admiterea recursului potrivit art 385.9 alin 1 pct14.Nu stiam precis ce actiune trebuia facuta deoarece avocatul a refuzat sa se mai implice.Care este termenul in care se poate depune acest recurs la ICCJ.Pot depune acest recurs in calitate de mama si trimite prin posta?Va multumesc mult pt orice ajutor.
eu stiu ca e groaznic ca fiul sa se afle in aceasta situatie, dar totusi sunt lucruri de neschimbat. Recursul Dvs s-a judecat astfel incat nu mai puteti face recurs la recurs. Recursul s-a judecat corect la Curtea de Apel. Nu exista doua recursuri. Nu mai aveti ce face la ICCJ.

In ceea ce priveste revocarea suspendarii conditionate, iar este legal si intr'adevar daca o noua infractiune se face in termenul de incercare atunci nu este considerat baiatul recidivist, adaugandu-se 4 luni la cele 6 luni vechi fara sa se calculeze un eventual spor datorat recidivei.

Sfatul meu : baiatul sa se predea n-are rost sa stea ascuns, nu ii foloseste deloc in viata. Presupun ca e tanar. Cele zece luni le va face in regim deschis si va putea fi liberat conditionat dupa 6 luni si jumatate.
Multumesc pt raspuns,dar in recursul la curtea de apel s-a motivat ca se incadra in cauza de nepedepsire precizata de art 10 din legea241/2005.Instanta a respins recursul intrucat prevederile art 10din legea241/2005 se aplica doar infractiunilor de evaziune fiscala ,nu si celor aflate in legatura.Apararea in recurs nu a solicitat ca instanta sa se pronunte in legatura cu posibilitatea aplicarii art 74.1cp cu aplicare art 13cp,desi el a acoperit integral prejudiciul pana la solutionarea in prima instanta.De asemenea nu inteleg raspunsul dvs caci am vazut o multime de recursuri la ICCJ dupa ce s-a facut recurs ca curtea de apel.In plus trebuie sa existe o cale sa te aperi daca apararea a omis sa solicite instantei sa se pronunte asupra unei cauze de nepedepsire.de asemenea consider ca sunt incidente prevederile art 40cp si ca pedeapsa trebuia pronuntata potrivit regulilor de la concursul de infractiuni,caci nu a fost vorba de recidiva
in ceea ce priveste faptul ca apararea nu a cerut aplicarea respectivului articol, suntem in domeniul penalului nu al civiliului, deci instanta nu este tinuta de ceea ce cere apararea, ar putea aplica singura, daca constata incidenta. Intr'adevar, aparatorul poate sa ceara si sa argumenteze, sa convinga instanta, dar atat.

Recursurile judecate la ICCJ se refera la procesele judecate pe fond sau in apel de o Curte de Apel.

Dupa cum spuneam, nu exista recurs la recurs, nici doua recursuri la aceasi hotarare.

In ceea ce priveste concursul de infractiuni, acesta se intalneste cand doua infractiuni diferite se produc pana la pronuntarea unei hotarari definitive pentru una dintre ele. In cazul in care a doua infractiune s-a produs in timpul termenului de incercare se aplica art. 83 C.pen., care prevede cumulul aritmetic al celor doua pedepse.

Va multumesc inca o data.In acest caz,in care pe fond si nici in recurs nu s-a solicitat aplicarea art 74.1cp in raport cu art 13 cp de catre aparare,iar instanta nu s-a autosesizat,tot trebuie sa te poti apara undeva pt ca se prea poate ca chiar judecatorul sa nu observe ca exista o cauza de nepedepsire.Am vazut solutii in care apararea nu cere,dar judecatorul se autosesizeaza ca exista o cauza de nepedepsire exact in situatia unei evaziuni fiscale,aplicand art 74.1 cp in raport cu art 13 cp.Va amintesc ca e vorba de fapte petrecute in 2009(art 6 din legea 241/2005) ,judecate pe fond in feb 2012,cu recurs respins in iul 2012.De altfel ICCJ arata clar ca neaplicarea art 74.1 cp in raport cu art 13 cp constituie motiv de casare potrivit art 385.9 alin(1) pct 14 si nu pct 20 cpp.Trebuie atunci sa se solicite o revizuie daca nu recurs la ICCJ?Va multumesc din suflet pt opinie.Daca opinati ca in acest caz exista o cale de atac extraordinara pt a solicita anume instantei sa se pronunte asupra incetarii procesului penal prin aplicarea art 74.1 cp cu raportare la art 13cp(amintesc prejudiciul a fost acoperit integral pana la solutionarea in prima instanta),sunt interesata intr-o colaborare cu dvs pe acest caz daca sunteti de acord.
Art 74 ind 1 a fost declarat neconstitutional. Aveti cumva o copie dupa sentinta ?
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2012
vladfesan, utilizator

Alte discuții în legătură

Infractiune dezincriminata ContSters40598 ContSters40598 Un inculpat este trimis in judecata pentru inselaciune , 215 al.1-2 cp, fals intelectual, prev de art.43 din Legea 82/91 republicata si evaziune fiscala art.10 ... (vezi toată discuția)
Plata prejudiciului evaziune beleflorin4444 beleflorin4444 Buna ziua,intr-un dosar de evaziune fiscala cu prejudiciu sub 50000 euro am fost acuzat de complicitate la evaziune fiscala,pana la primul termen care innca nu ... (vezi toată discuția)
Recurs in casatie impotriva judecatorului de camera preliminara? aidu aidu Se poate exercita recurs in casatie impotriva solutiei de respingere a plangerii, art. 340 CPP? Ar fi 2 aspecte care nu-mi sunt evidente privind ... (vezi toată discuția)