avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog un sfat

Cum se poate solutiona urmatoarea problema:
Dupa decesul sotului nu am facut succesiunea intrucat am un singur copil, dar acum doresc sa valorific masina prin programul RABLA si nu o pot vinde intrucat apare ca proprietar sotul meu decedat. Exista o alta modalitate decat succesiunea notariala, in vederea evitarii taxelor de succesiune prea impovaratoare.
Cel mai recent răspuns: Ionescu Crina Diana , Avocat 10:11, 13 Ianuarie 2009
Nici-o modalitate legal mai ieftina. Succesiunea notariala nu este foarte scumpa decat in cazul in car singura mostenire este masina pe care vreti sa o introduceti in program. De principiu va spun ca taxa este de circa 1100-1400 RON indiferent de cat de multe bunuri mosteniti. La fel de important este cand a avut loc desesul sotului pentru a sti daca veti platii sau nu impozitul pe mostenire.
Decesul sotului meu a avut loc in anul 2004, eu ma gandeam ca mai putin costisitor este deschiderea unei actiuni in partaj.
Onorarul notarului public se calculează în funcţie de valoarea masei succesorale. Dacă masa succesorală valorează mai puţin de 5.400 lei, onorarul este de 3% dar nu mai puţin de 20 lei/moştenitor.

Pentru un onorar de 1.400 lei (14.000.000 lei vechi), masa succesorală ar trebui să fie în valoare de peste 150.000 lei (1.500.000.000 lei vechi).

Onorariile notariale trebuie să fie afişate la sediul fiecărui birou notarial. Dacă notarul căruia vă veţi adresa vrea să "umfle" onorarul, adresaţi-vă camerei notarilor publici.

Liviu S.Bordaş
corect, deci ar trebuii sa aveti si un apartament sau cota corespunzatoare =D>
Atat timp ce masina este pe numele sotului .....singura modalitate este dezbaterea succesiunii. Interesati-va la un notar care sunt taxele pentru bunurile care fac parte din masa succesorala. Oricum, odata trebuie sa faceti si acest lucru.

Alte discuții în legătură

Mostenire intre sot si copil dupa decesul mamei Mirela Stanga Mirela Stanga Care sunt taxele de mostenire, ca valoare procentuala si absoluta si cum se imparte mostenirea intre sot si copil?Care e termenul limita la care trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Juridic Evghenia1 Evghenia1 Moștenesc un certificat de acționar de la mama, dar ca sa pot sa beneficiez de fructul de pe urma acestui certificat, trebuie sa fac o succesiune la notar ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri i_a_maria25 i_a_maria25 am ramas vaduva acum un an si jumatate si am trei copii,si as vrea sa dezbat mostenirea(un ap. cu trei camere)cum si ce trebuie sa fac,si ce parte mi se cuvine ... (vezi toată discuția)