avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme cu o asigurare de bunuri
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme cu o asigurare de bunuri

Buna seara!
As dori un sfat in urmatoarea speta legata de o polita de asigurare bunuri: un bun este asigurat cu o suma de x lei. Are loc un incendiu, bunul este distrus integral si asiguratul a facut o cerere de despagubire catre societatea de asigurari. Societatea de asigurari sustine ca, intrucat valoarea bunului la momentul producerii incendiului a fost mai mare decat suma asigurata, nu am dreptul sa primesc integral suma asigurata, ci doar un procent din aceasta. Acest lucru nu mi se pare corect intrucat, la momentul incheierii politei de asigurare, nu puteam sa estimez exact care este valoarea bunului respectiv la momentul T la care s-a produs incendiul. Pe de alta parte, daca valoarea bunului la momentul producerii incendiului ar fi fost mai mica decat suma asigurata, societatea de asigurari m-ar fi despagubit direct proportional cu valoarea prejudiciului produs (tot un procent din suma asigurata). In speta de fata, valoarea prejudiciului este mai mare decat suma asigurata, dar eu nu cer sa primesc ca despagubire decat suma asigurata. Diferenta este pierderea mea. Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez ca sa primesc ca despagubire suma asigurata si ce temei legal am pentru a cere acest lucru in instanta?
Cel mai recent răspuns: jacqueline_k , utilizator 13:54, 25 Iulie 2012
Inteleg ca bunul despre care faceti vorbire este un imobil.
In momentul in care ati incheiat polita (contractul de asigurare) a fost stabilita o suma maxima de despagubire, numita suma asigurata. Aceasta suma este stabilita la incheierea contractului si reprezinta fie valoarea bunului estimata de asigurat, fie valoarea de piata a bunului.
In situatia in care bunul respectiv a pierit in totalitate in urma evenimentului asigurat - in cazul prezentat de dvs. incendiul - societatea de asigurare va plati asiguratului suma asigurata prevazuta in polita de asigurare. Daca bunul a fost afectat partial, despagubirea va fi achitata procentual, raportata la partea din bun care a fost distrusa.
Chiar daca valoarea bunului este mai mare la momentul producerii riscului asigurat, asiguratorul nu poate invoca acest lucru, el fiind tinut sa achite doar suma prevazuta in polita. Doar daca se constata o valoare mai mica a bunului,societatea de asigurare poate pune in discutie acest aspect, pentru ca, undeva in conditiile de asigurare, cu siguranta veti regasi un articol care se refera la sinceritatea celor declarate de asigurat, inclusiv pretul bunului care face obiectul asigurarii.
Solicitati asiguratorului sa va raspunda in scris cererii de despagubire. De asemenea solicitati eliberarea unei copii a documentelor existente in dosarul de dauna. Adresati-va Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor cu o plangere. De cele mai multe ori, daca societatea de asigurare refuza oarecum nejustificat plata, acest demers duce la rezolvarea problemei.
Baza legala: Legea nr.136/1995, vedeti sectiunea privitoare la asigurarea de bunuri.
Asiguratorul avea posibilitatea constatarii subasigurarii bunului (prin subevaluare), la data emiterii politei, si putea invoca acest lucru numai daca exista mentiunea scrisa in document sub forma procentuala(ex.subevaluare 15%= despagubire 85%).La data producerii riscului, nu se poate invoca o alta valoare decat cea asumata prin polita.
Suma asigurata poate acoperi integral valoarea bunului,poate fi la o valoare mai mica(subevaluare) sau la o valoare mai mare (supraevaluare).
Supraevaluarea nu produce un efect practic deoarece cuantumul sumei supraevaluata nu face obiectul despagubirii.
Faptul ca suma asigurata este inferioara valorii reale a bunului nu este de natura sa influenteze cu privire la acordarea sumei asigurate-subevaluarea este permisa.

Este ciudata motivarea asiguratorului,astfel cum o prezentati.Asa ceva nu se poate.:)
De aceea ma gandesc la altceva.
Ati incheiat polite de asigurare la mai multi asiguratori?

Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
floare _de_ colt, utilizator
Motivarea asiguratorului nu este legala. Temeiul principal pe care il veti invoca in eventualitatea unui litigiu este contractul de asigurare si conditiile de asigurare.
Pentru a primi despagubirea corecta formulati o convocare la conciliere catre asigurator si o sesizare la CSA.
Daca nu se rezolva, va sfatuiesc sa apelati la un avocat si sa ii chemati in judecata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc mult tuturor pentru raspunsuri si pentru ajutor!
Cred ca va trebui sa il actionez pe asigurator in judecata. Avand in vederea ca despagubirea trebuia platita de asigurator in 20 de zile lucratoare de la finalizarea dosarului de daune, pot sa-i cer penalitati (desi nu e prevazut nimic in contract in acest sens) intrucat termenul a expirat?
Ma puteti ajuta cu o speta similara?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta mihaela495 mihaela495 Buna ziua, Intentionand sa inchei o asigurare facultativa a locuintei, am o nelamurire legata de suma asigurata mai exact nu stiu cum se stabileste. M-ar ... (vezi toată discuția)
Asigurare de locuinta anulata nama nama buna ziua ! am sa incerc sa fiu cat se poate de concis : am facut o asigurare de locuinta la una dintre numeroasele firme existente iar la un moment dat ... (vezi toată discuția)
Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)