avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Pacienti cumparati
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Pacienti cumparati

BUNA ZIUA!Medicul meu de familie a iesit la pensie iar eu am trecut, firesc,la un alt medic. Dupa 2luni mi s-a spus ca eu nu sunt inscrisa acolo unde am semnat cererea ci am ramas in continuare in grupa medicului care a iesit la pensie dar in grija altui medic care, cica, A CUMPARAT PACIENTII DE LA MADICUL PENSIONAT iar acum ar trebui sa ramanem aici minim 6 luni chiar daca eu nu vreau. Intrebarile mea sunt : Cum sa ne cumpere? E legal? Daca totusi asta e procedura, cine trebuia sa ne anunte: medicul cumparator sau cel care ne-a acceptat inscrierea la cabinetul lui desi stia ca am fostCUMPARATI si ca s-ar putea sa se lase cu probleme? Sunt in ceata eu si toti pacientii medicului pensionat si va rog, lamuriti-ne. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: flori54 , utilizator 16:31, 23 Iulie 2012
Nu cred ca este vorba de o cumparare, ci de o preluare a pacientilor. Cu spirit de gluma, as fi si eu interesat cat as valora ... A cumpara presupune existenta unui produs, o marfa care implicit are un pret de vanzare.
Daca nu va convine medicul actual va puteti muta la altul in baza unei cererii, nu va obliga nimeni sa aveti un medic de familie cu care nu puteti avea o relatie de colaborare si respect reciproc.
tocmai asta e deranjant, ca am inteles ca s-au dat bani ca pentru o marfa, fara sa fim intrebati daca si noi vrem iar acum noul medic spune ca trebuie sa stam la el minim 6 luni
Sunt legale atat cedarea listei cat si incasarea unei sume de bani pentru ca se considera a fi pretul amenajarilor/dotarilor cabinetului, dar medicul care a preluat-o trebuia sa va anunte (macar sa puna un afis pe usa cabinetului) pentru a putea decide daca vreti sa ramaneti pacientii dumnealui.

In art. 32 (2) din Contractul cadru privind conditiile acordării asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate scrie:

Medicul de familie care preia un praxis de medicina de familie, pentru respectarea dreptului asiguratilor cu privire la alegerea medicului de familie, are obligatia sa anunte asiguratii despre dreptul acestora de a opta sa ramana sau nu pe lista sa, in primele 6 luni de la data incheierii contractului cu casa de asigurari de sanatate. Analiza cazurilor de preluare a unui praxis in ceea ce priveste respectarea obligatiei prevazute mai sus se face de catre comisia constituita conform art. 23 alin. (3).

[ link extern ]

Doar pacientii care nu au 6 luni de cand s-au inscris pe lista medicului pensionat sunt obligati sa ramana pana la implinirea acelei perioade.

Discutati cu medicul care a preluat si amintiti-i de acest articol din Contractul cadru, poate a uitat de el :)
Multumesc frumos pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic de familie nesolicitat andreeavaln andreeavaln Buna ziua, m-am trezit si eu cu mai putin de o luna in urma, inscrisa la un alt medic de familie decat cel solicitat de mine. Povestea sta in felul ... (vezi toată discuția)
Filmare cu camera ascunsa in cabinet medical heathcliff heathcliff Buna seara. Incep sumar prin a va prezenta situatia intampinata de mine si iubita mea, impotriva medicului ei de familie. De la bun inceput mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Simona ispas Simona ispas Buna ziua, am lucrat ca asistenta medicala la un medic de familie 5 ani am ramas insarcinata si am intrat in concediu de maternitate in an acest timp doctora ... (vezi toată discuția)