avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand se poate solicita un aparator din oficiu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand se poate solicita un aparator din oficiu?

Buna,
Situatia este in felul urmator. Am fost chemat la politie in calitate de faptuitor, fiind banuit/cercetat pentru incalcarea a a 3-4 articole din CP. Din cate stiu, inca, nu s-a deschis dosar de cercetare penala. In ce moment as putea cere avocat din oficiu? Pentru a ma prezenta cu el la politie pentru urmatoarele declaratii, confruntari, etc, ca sa nu mi se incalce drepturile. Mentionez ca nu sunt angajat, nu am nici un venit.
Avocat din oficiu va cheama politia.
Puteti insa solocitA si dvs. Avocat din oficiu.
Adresati o cerere in scris la politie.
In penal, este obligatorie apararea in cazul infractiunilor ce au limita minima de pedeapsa de 4 ani.
In cazul in care, nu va permiteti angajarea unui aparator ales, organele de cercetare penala sunt obligate sa va desemneze un aparator din oficiu.

Deci, in functie de incadrarea juridica a faptei pentru care sunteti cercetat, vi se va desemna apartor din oficiu de catre organele de cercetare penala la momentul in care veti avea calitatea de inculpat.
Le-am spus ca doresc avocat din oficiu, mi-au spus ca inca nu am dreptul. De aceea intreb, CAND am dreptul? Sa inteleg ca pe durata cercetarii penale este exclus sa pot beneficia de aparator din oficiu?
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2012
aqwszx, utilizator
Puteti beneficia si pe perioada urmaririi penale. Probabil ca au incercat sa actioneze un pic la intimidare, un pic la necunostinta de cauza, intr-adevar la actele premergatoare punerii in miscare a actiunii penale e discutabil daca aveti dreptul la avocat din oficiu (insa puteti avea avocat ales in orice stadiu, chiar si la actele premergatoare).
Si in cazul inceperii umaririi penale, unde si cum trebuie sa cer aparator din oficiu? Trebuie sa ma duc la barou, trebuie sa le cer politistilor cand ma pun sa dau declaratia in calitate de invinuit, trebuie sa cer procurorului? Dati-mi un sfat. Ma refer doar la aparator din oficiu. Avocat ales stiu ca am dreptul in orice clipa.

Alte discuții în legătură

Furt din magazine alina_25 alina_25 Am un amic de se mai deletniceste cu furtul din magazine si deh a avut belele s deh i-am zis sa isi ia macar un avocat din oficiu si deh el a zis ca nu ca ... (vezi toată discuția)
Furt din supermarket damiannatasa damiannatasa daca esti prins de catre ageenti de paza de la supermarket cu produse neachitate asupra ta si ulteror le achiti si chea]ma politia ce se intampla a fost o ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)