avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... nelamuriri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

nelamuriri

1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei declaratii
2in cursul urmaririi penale avocatul invinuitului poate asista la luarea declaratiei unui martor facand o cerere in acest sens fara cerere nu se poate?
Cel mai recent răspuns: Constantin Radu Calugaru , Avocat 09:05, 1 Septembrie 2009
In mod normal,avocatul ar trebui sa fie prezent la solicitarea celui cercetat,chiar daca nu are calitatea de invinuit sau inculpat.Si in cel de-al doilea caz ar trebui sa se poata.In nici una dintre situatii,codul de procedura penala nu face referire.
1-Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii; adica in momentul aducerii la cunostiinta de catre autoritati a necesitatii audierii ,partea ,are dreptul sa fie asistata de persoana competenta
2-Aparatorul partii cercetate ,poate asista la audierea clientului sau
Conform art. 224 al.1 din CPP, in vederea inceperii urmaririi penale, organele de urmarire penala pot efectua acte premergatoare.
In aceasta faza nu este obligatorie incunostiintarea unei persoane ca are dreptul sa fie asistata de un aparator, intrucat in cauza nu s-a inceput urmarirea penala si acea persoana nu a dobandit calitatea de invinuit sau de parte vatamata ori civila sau responsabila civilmente.
Daca acea persoana, in faza actelor premergatoare se prezinta la audieri insotita de un aparator este un drept al ei nu o obligatie a organului de urmarire penala.
In cursul urmaririi penale avocatul nu mai poate asista la ascultarea martorilor.
Prin legea 356/2006, drepturile apartorului au fost limitate la asigurarea asistentei juridice fata de inv/inc la acele acte de urmarire penala care implica audierea sau prezenta acestuia din urma
ptr cazacioc.referitor la nu mai poate asista...,conform modificarilor survenite prin Legea nr 57/2008,avocatul ,are dreptul sa asiste la orice act de urmarire penala,respectiv audiere martori,audiere parte adversa
Asa cum arata ynocentta, in cursul urmaririi penale avocatul invinuitului sau inculpatului poate asista la orice act de urmarire penala, poate formula cereri, depune memorii. Daca nu i se comunica persoanei careia i se ia declaratie calitatea pe care o are (martor, invinuit, etc) declaratia este lovita de nulitate.
Este obligatia organului de urmarire penala de a informa avocatii partilor din dosar despre actele de urmarire penala care se vor desfasura (fax, telefon, internet,etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi reprezentat de un avocat. noiembriesm noiembriesm Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti in ce conditii o persoana poate solicita sa fie reprezentata de un avocat. Sa zicem ca sunt implicat intr-un ... (vezi toată discuția)