avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... obligatii organ de c.p.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

obligatii organ de c.p.

organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau trebuie sa se intereseze avocatul multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 21:37, 31 August 2009
Avocatul trebuie sa se intereseze.
Si nu e chiar usor sa aflii in calitate de avocat acest lucru.
Art. 172 din CPP
In cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care implica audierea sau prezenta invinuitului sau inculpatului caruia ii asigura apararea si poate formula cereri si depune memorii.
Deci aparatorul invinuitului sau inculpatului nu mai are dreptul de a asista la ascultarea martorului.Avea acest drept inainte de modificarea CPP prin legea 356/2006
Acelasi articol precizeaza ca efectuarea actului de urmarire penala care implica audierea sau prezenta inv/inc. se poate face si in lipsa aparatorului, daca se face dovada ca aparatorul a fost incunostiintat de data si ora efectuarii actului .
Incunostiintarea se face prin notificare telefonica, fax, internet sau alte asemenea mijloace incheindu-se un proces-verbal
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Situatia juridica se refera la audierea invinuitului sau inculpatului.
E vorba de situatia in care asistenta juridica nu este obligatorie.
Daca asistenta juridica este obligatorie se acorda avocat din oficiu daca avocatul ales nu se prezinta.Organul de urmarire penala este obligat sa procedeze asa.

avocat Claudiu Lascoschi
:offtopic: @cristiursa Va rog sa va lamuriti intr-un sigur topic. Nu deschideti mai multe topicuri cu acelasi continut dar titlu diferit.
Dragi colegi, va anunt ca in urma modificarilor aparute prin Legea 57/2008 avocatul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la orice act de urmarire penala, si nu doar la cele care-l privesc in sens restrans doar pe invinuit/inculpat.
astfel:
Art. 172 - Drepturile aparatorului
In cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii. Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala, daca exista dovada ca aparatorul a fost incunostintat de data si ora efectuarii actului. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, internet sau prin alte asemenea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.
Cand asistenta juridica este obligatorie, organul de urmarire penala va asigura prezenta aparatorului la ascultarea invinuitului sau inculpatului.
In cazul in care aparatorul invinuitului sau inculpatului este prezent la efectuarea unui act de urmarire penala, se face mentiune despre aceasta, iar actul este semnat si de aparator.
Persoana retinuta sau arestata are dreptul sa ia contact cu aparatorul, asigurandu-i-se confidentialitatea convorbirilor.
Alin5 abrogat, legea nr. 356/2006
Aparatorul are dreptul de a se plange, potrivit art. 275, daca cererile sale nu au fost acceptate; in situatiile prevazute in alin. 2 si 4, procurorul este obligat sa rezolve plangerea in cel mult 48 de ore.
In cursul judecatii, aparatorul are dreptul sa asiste pe inculpat, sa exercite drepturile procesuale ale acestuia, iar in cazul cand inculpatul este arestat, sa ia contact cu acesta.
Aparatorul ales sau desemnat din oficiu este obligat sa asigure asistenta juridica a invinuitului sau inculpatului. Pentru nerespectarea acestei obligatii, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate sesiza conducerea baroului de avocati, spre a lua masuri.


In urma acestor modificari avocatul poate asista si la audierea martorilor sau a partii adverse.

Av. Adrian Posdarie

Alte discuții în legătură

Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Persoană vatamata viorelv viorelv Persoană vătămata poate asista la audierea martorului in cursul UP si sa adreseze in mod direct întrebări acestuia? (vezi toată discuția)