avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort in istanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort in istanta

Buna ziua!
Dupa 20 de ani de casnicie parintii mei nu se mai inteleg[75% vina tatalui,]si cred ca in curand vor divorta.Problema este urmatoarea:
1.1 copil minor/1 major
2.mama nu are nici un venit
3.casa este pe numele tatalui meu
4.in cazul unui divort in istanta-tatal ar fi de acord doar daca eu raman la el[sunt minora] iar eu nu vreau..
5.tatal este violent/posibile prb psihice si nu stim cum ar reactiona[adica sa ne hartuiasca dupa aceea]
Ce vreau sa stiu:
La varsta de 17 ani voi fi intrebata la cine vreau sa raman?
Cum mama nu are nici un venit poate primi o pensie de la tatal meu?
In cazul unui proces in istanta[am inteles ca este doar o taxa de 40 de lei]trebuie sa angajam un avocat pentru partaj/pensie alimentara?
In cat timp se termina divortul/partajul?
Daca suntem hartuiti ce putem face?
:innocent:








Cel mai recent răspuns: Euelena , utilizator 13:40, 24 Iulie 2012
Da, veti fi intrebata la cine vreti sa ramaneti si va fi foarte important ce veti spune.

Da, mama va primi o pensie alimentara de la tata, dupa divort, care va dura pana ce impliniti 18 ani sau pana veti termina o facultate

In ceea ce priveste avocatul, eu va recomand sa angajati, nu e o idee buna sa va aparati singure, nu iese nimic bun din asta.

Divortul, daca va fi de comun acord, se va termina imediat, daca nu, in 3 - 4 luni

Daca sunteti hartuiti, apelati la politie. Se poate cere inclusiv, ca in filme, un ordin de protectie
Art. 389 cod civil prevede ca "Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El/ea are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an dupa desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria." Deci, este vorba de probleme fizice constatate de comisii specializate.
Mama poate introduce divortul din vina exclusiva a lui.
Actiunea o formuleaza mama si arata cam asa si se depune la Judecatoria din sectorul / comuna unde locuiti:

DOMNULE PREªEDINTE,

Subsemnata.................., identificata cu C.I. seria ............ nr ..........., domiciliată în ......................, chem în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâtul........................, identificat cu C.I. seria ............, nr ..........., cu domiciliul în ............................
Obiectul cererii:
Prin hotărârea ce veţi pronunţa vă solicit:
DIVORTUL
urmând ca pe baza probelor ce vor fi administrate instanţa să hotărască:
- în baza art. 373 lit. b Cod Civil, divortul din vina exclusivă a pârâtului, respectiv desfacerea casatoriei înregistrată sub nr. .... din ....... la ........,;
- în baza art. 398 Cod Civil privind exercitarea autoritatii parintesti, să-mi fie încredinţat spre creştere şi educare minorul: ........., născut la data de ......, conform certificatului nr. ....... înregistrat la ........ în .......;
- in baza art. 400 Cod Civil, sa fie stabilit domiciliul copilului la locuinta reclamantei, respectiv a mamei minorului;
- în baza art. 529 Cod Civil, obligarea pârâtului să contribuie la cheltuielile de creştere, învăţătură, educare şi pregătire profesională a copilului
-Revenirea la numele avut înainte de căsătorie si anume ……………….???????????? DACA VREI.
Obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată, conform art. 274 Cod Procedură Civilă.

Motivele Acţiunii
În fapt, (se vor arăta motivele temeinice datorită cărora raporturile dintre soţi sunt atât de grav şi iremediabil vătămate, încât continuarea căsătoriei este imposibilă pentru cel care cere desfacerea ei, se va demonstra, atunci când din căsătorie au rezultat copii minori, că încredinţarea minorului soţului reclamant este în interesul acestuia.
În dovedirea prezentei înţeleg să mă folosesc de proba cu acte, interogatoriul pârâtului, care va fi citat cu menţiunea la interogatoriu, martorii:.....................
Depun copie de pe actele ce susţin prezenta cerere, în vederea comunicării acestora odată cu acţiunea.
Anexez, în original, chitanţa de plată a taxei de timbru în valoare de 39 lei şi timbrul judiciar în valoare de .................. lei.
Data
Semnătura,
DOMNULUI PREªEDINTE AL ...................................................................................................

Vei fi intrebata de catre Primarie cu cine vrei sa stai, ptr. ca dupa depunerea cererii de divort la Judecatorie, vine automat Primaria sa faca Ancheta Sociala la domiciliul vostru si acest raport se depune la dosarul divortului.
Minorii primesc obligatoriu pensie de intretinere din partea sotului cu care nu locuiesc, pana la varsta terminarii studiilor.
Divortul se poate termina in circa 2 sau 3 termene, depinde in ce sector/comuna stati si ce termen va da pentru prima infatisare. Deci intre 3 luni - 6 luni poate.
Daca tata va agreseaza, chemati Politia. Pentru fapte rele asupra copiilor, poate fi decazut din drepturile parintesti sau ii puteti face plangere penala.
Din pacate, daca casa a fost cumparata inainte de casatorie, mama nu are dreptul la casa. Doar daca a facut eventuale imbunatatiri si poate dovedi ca a contribuit si ea.
Nu conteaza daca casa este pe numele tatalui tau, in cazul in care erau casatoriti legal la data intocmirii actului (se faceau acte de vanzare si pe numele unui singur sot).
In concluzie, poate depune singura actiune de divort. Pentru ca nu are venituri, sa ceara in fata instantei de judecata sa ii acorde scutire la plata taxei de timbru de 39 de lei.
Daca nu are bunuri comune cu tata, sa nu faca actiune de partaj. Dar, daca vrea jumatate din bunurile dobandite in timpul casatoriei (aragaz, pat.......) se poate intelege de buna voie cu tata sau, daca nu, ulterior poate face actiunea de partaj. Atentie, la partaj se percepe taxa de timbru 3% din valoarea bunurilor, asa cum le va evalua mama.
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2012
victoriada, utilizator
As mai adauga ceva. Partajul se poate face printr-o tranzactie pe cote parti, eventual de 50-50, in care sa se specifice faptul ca acea locuinta se va vinde. Atunci nu mai trebuie sa se plateasca taxa de timbru judiciar. Dar este foarte greu sa il faceti pe tata sa accepte aceasta varianta, si sa vindeti. Stiu pe cineva care a reusit , dar a durat mult. Trebuie ca mama si dumneavoastra sa nu va mai speriati de el si sa ii aratati ca asa nu se mai poate. V-ar fi de folos si consilierea pshihologica, la care, daca el nu se prezinta, dovedeste ca este de rea credinta. Abuzul pshihic este totusi o infractiune, mai ales exercitat asupra unui minor. Povestiti totul asistentului social de la Primarie, din momentul introducerii cererii de divort, ca sa cunoasca starea de fapt si sa nu faca o simpla ancheta tipizata. Succes!
@ tarkan, asa se va vinde daca nicio parte n-o doreste, altfel nu. Taxa de timbru de 3 % din valoare bunurilor se plateste oricum vor sa imparta daca vb de un partaj in instanta. Taxa se poate recupera daca se incheie un acord la mediator.
Doar daca instanta se va pronunta in acest sens , tatal va fi obligat sa se prezinte la consiliere psihologica.
@euelena, daca tata e violent si puteti proba asta , mama poate cere pe calea ordonantei presedintiale evacuarea sotului turbulent pe perioada desfasurarii procesului de divort.

Pensie de intretinere va obtine ( mama pt ea) doar daca e in incapacitate de a munci.
Daca va avea de plata numai pt dvs, tata va plati 1/4 din venituri

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere divort andreescugetta andreescugetta Buna ziua, as vrea a divortez de sotul meu, desi acesta nu doreste. Motivele sunt multe, unul din ele cel mai important fiind bautura. as vrea sa divortez din ... (vezi toată discuția)
Model cerere divort Mariuscm Mariuscm Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un model de cerere divort, vreau sa deschid actiunea de divort fara avocat. (vezi toată discuția)
Divorț cu minor, procedură juditbacso juditbacso Buna ziua . Nu am posibilitatea sa platesc un avocat.Sunt despartita de sot de trei ani nu tinem legatura nu vorbim nu stim umde e viziteaza copulul nostru de ... (vezi toată discuția)