avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț cu minor, procedură
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț cu minor, procedură

Buna ziua . Nu am posibilitatea sa platesc un avocat.Sunt despartita de sot de trei ani nu tinem legatura nu vorbim nu stim umde e viziteaza copulul nostru de 7 ani o data pe an.V reau sa mi refac viata si a si vrea sa incep procedurile de divort.De unde pot sa obtin un model cerere divort si care este procedura de divorti? Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: prepeleac , utilizator 15:44, 15 Noiembrie 2017
catre judecatoria............
.DOMNULE PREȘEDINTE,

Subsemnatul ( a ),…………………….., cu domiciliul in …………………………………………………………..,

in contradictoriu cu …………………….., cu domiciliul in ………………………………………………………,

formulez prezenta:

ACTIUNE DE DIVORT
prin care va solicitam sa ne admiteti cererea si sa dispuneti (va trebui sa indicati capetele de cerere raportate la situatia dvs . si anume asupra a ce doriti ca instanta sa se pronunte):
– desfacerea casatoriei incheiata cu paratul (parata) la data de ….………. si inregistrata sub nr ……..…… din ……..…. in registrul de stare civila de pe langa Primaria …….………..…..din vina paratului / paratei /ambilor soti / avand in vedere acordul comun al partilor;
– revenirea la numele purtat anterior incheierii casatoriei, respectiv numele de ………………/ pastrarea numelui dobandit prin casatorie;
– stabilirea domiciliului minorului ………………., nascut la data de………. la mama/ sau la tata (capat de cerere optional);

– exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului (lor)…………. in comun de catre ambii parinti/ in mod exclusiv de catre mama/sau tata pentru motivele ……………. (capat de cerere optional);
– obligarea paratului (paratei) la plata unei pensii lunare pentru intretinerea si cresterea minorului, in cuantum de ¼ din veniturile pe care le realizeaza (capat de cerere optional);
– sa fie obligat paratul sa-mi acorde intretinere in cuantum de 1/4 din venitul net al acestuia pentru ca ma aflu in nevoie din pricina incapacitatii de munca survenita in timpul casatoriei / inaintea casatoriei (capat de cerere optional),
pentru urmatoarele

MOTIVE

In fapt, la data de ………, m-am casatorit cu paratul / parata ……………, conform certificatului de casatorie nr……, din data de……., eliberat de catre ……….
Din casatoria noastra a rezultat copilul ……….., nascut la data de……………., conform certificatului de nastere nr ………….., emis la data de…………. ( in cazul in care s-au nascut mai multi copii, trebuie mentionati toti copiii. In cazul in care nu aveti niciun copil, atunci va trebui sa mentionati si acest aspect)
Prin prezenta va solicit admiterea actiunii mele intrucat ………………………….

(Trebuie sa aveti in vedere ca instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.)
(In cazul in care cererea de divort are mai multe capete de cerere, va trebui sa motivate fiecare capat de cerere in parte)
Probe : inscrisuri, martori, interogatoriu (sau orice alta proba necesara cauzei dvs . raportat la capetele de cerere ale acesteia.)

In drept, art.373 C.civ.
Anexez la prezenta actiune, pe care o depun in dublu exemplar: certificatul de casatorie in original, copia certificatului de nastere al copilului minor ………., etc .
(alte inscrisuri pe care sa le folositi in vederea dovediri capetelor de cerere.)

Depun taxa de timbru in valoare de 100 lei.

________________________
(Numele și semnatura dvs.)

IMPORTANT: instanta competenta este instanta ultimului domiciliul comun al sotilor sau daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia caruia isi are domiciliul reclamantul.

Neaparat sa scrieti ca sunteti despartiti in fapt de 3 ani. In baza acestui motiv se poate divorta usor.
100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere divort Mariuscm Mariuscm Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un model de cerere divort, vreau sa deschid actiunea de divort fara avocat. (vezi toată discuția)
Model cerere de divort actualizat iancuoana_2006 iancuoana_2006 buna seara .Caut un model de cerere de divort pe care sa o depun la judecatorie .mentionez ca nu imi pot permite un avocat si din pacate nici nu ma pot folosi ... (vezi toată discuția)
Divort rapid catalina1276 catalina1276 Pot sa ma adresez instantei de judecatorie din orasul unde lucrez (care este diferita de cea de domiciliu)? Pot divorta si fara avocat? Ar putea fi in divort ... (vezi toată discuția)