avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... model cerere de divort actualizat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

model cerere de divort actualizat

buna seara .Caut un model de cerere de divort pe care sa o depun la judecatorie .mentionez ca nu imi pot permite un avocat si din pacate nici nu ma pot folosi de noile reglementari cu privire la divortul la notar sau mediator deoarece bugetul familiei nu mi permite aceasta cheltuiala.
In acelasi timp as dori sa stiu daca trebuie sa prezint la judecatorie si adeverinta de salariat pentru mine si fostul sot ,{el nu e de acord sa mi dea aceasta adeverinta }
va multumesc anticipat pentru timpul acordat citirii acestui subiect
Cel mai recent răspuns: Mihaela Verdes , Evaluator 21:17, 27 Septembrie 2011


*Inainte de a formula o actiune de divort, trebuie sa aveti in vedere dispozitiile art. 607 si urmatoarele din Cod procedura civila, art. 37 si urmatoarele din Codul familiei.
*In cazul in care ati convenit divortul de comun acord, atunci procedura de divort este mai rapida (instanta pronuntandu-se asupra divortului avand in vedere acordul partilor), iar cererea de divort va trebuie sa fie semnata de ambii soti
*De asemenea, hotararea prin care se pronunta divortul nu se va motiva, daca ambele parti solicita instantei aceasta. In cazurile prevazute de art. 38 alin. 2 din Codul familiei, instanta va dispune desfacerea casatoriei fara a pronunta divortul din vina unuia sau a ambilor soti (adica atunci cand starea sanatatii sotului face imposibila continuarea casatoriei.)
*Cererea de divort, impreuna cu inscrisurile doveditoare, se va depune personal de catre reclamant la judecatorie.
*Prezentarea in fata instantei in cazul procedurii de divort este obligatorie (cel putin pentru reclamant, intrucat daca acesta nu se prezinta exista riscul ca actiunea sa ii fie respinsa ca nesustinuta). Exceptie o fac cazurile in care unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.
*Instanta poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanta presedintiala, masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere, la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei.





Instanța..................(menționati instanța competentă in locul punctelor – instanta ultimului domiciliul comun al sotilor sau iar dacă soții nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în țară, este competentă judecătoria în circumscripția căruia își are domiciliul reclamantul.)

DOMNULE PREȘEDINTE,




Subsemnatul(a),.........................., cu domiciliul în ....................................................................................................,

în contradictoriu cu

.........................., cu domiciliul în ....................................................................................................,

formulez prezenta:



ACȚIUNE DE DIVORȚ



prin care vă solicităm să ne admiteți cererea și să dispuneți (va trebui să indicați captele de cerere raportate la situația dvs. și asupra a ce anume doriți ca instanța să se pronunțe):
- desfacerea căsătoriei încheiată cu pârâtul (pârâta) la data de ....………. și înregistrată sub nr….....……din….....…..în registrul de stare civilă de pe lângă Primăria …….…........…..din vina pârâtului/pârâtei/ambilor soți/ având în vedere acordul comun al părților;
- revenirea la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, respectiv numele de .........………/păstrarea numelui dobândit prin căsătorie (capăt de cerere opțional);
- încredințarea spre creștere și educare a minorului ..................., născut la data de..........(capăt de cerere opțional);
- obligarea pârâtului (pârâtei) la plata unei pensii lunare pentru întreținerea și creșterea minorului, în cuantum de ¼ din veniturile pe care le realizează (capăt de cerere opțional);
- să dispuneți partajarea bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei (capăt de cerere opțional);
- să fie obligat pârâtul să-mi acorde întreținere în cuantum de 1/3 din venitul net al acestuia pentru că mă aflu în nevoie din pricina incapacității de muncă survenită înainte de căsătorie (ori în timpul căsătoriei)(capăt de cerere opțional),

pentru următoarele



MOTIVE




În fapt, la data de ........., m-am căsătorit cu pârâtul/pârâta ..............., conform certificatului de căsătorie nr......, din data de......., eliberat de către..........
Din căsătoria noastră a rezultat copilul ..........., născut la data de................, conform certificatului de naștere nr .............., emis la data de............. (în cazul în care s-au născut mai multi copii, trebuie menționați toti copiii. În cazul în care nu a luat naștere niciun copil, atunci va trebui să menționați și acest aspect).
Prin prezenta vă solicit admiterea acțiunii mele întrucât ........................(Trebuie să aveți în vedere că instanta judecătorească poate desface căsătoria prin divorț atunci când, datorită unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Prin urmare va trebui să menționați toate situația de fapt care a dus la destrămarea relațiilor și la imposibilitatea continuării căsătoriei).
(În cazul în care cererea de divorț are mai multe capete de cerere, va trebui să motivați fiecare capăt de cerere în parte).
De asemenea, prin prezenta, vă solicit și partajea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei în cote de .......(Dacă solicitați și partajarea. De obicei cotele sunt de 50-50%, însă acestea diferă de la caz la caz în funcție de aportul părților).
Bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt:
-
-
-
(trebuind să indicați bunurile mobile și imobile ce urmează a fi împărțite între părți și care au fost dobândite în timpul căsătorie)



Probe: înscrisuri, martori, interogatoriu (sau orice altă probă necesară cauzei dvs. și raportată la capetele de cerere ale acesteia)


În drept, art.37 și urm. C. fam, art. 607 și urm. C. p. C

Anexez la prezenta actiune, pe care o depun in dublu exemplar:

copia certificatului de nastere al copilului minor ………., etc.
alte înscrisuri pe care să le folosiți în vederea dovediri capetelor de cerere



Depun taxă de timbru în valoare de..............(conform Legii 146/1997 pe care o puteți găsi pe situl nostru la secțiunea “Articole Juridice | Legi”) și timbrul judiciar în valoare de………………lei.




Data................





________________________
(Numele și semnătura dvs.)











DOMNULUI PRESEDINTE AL .......................(instanța la care vă judecați)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere divort Mariuscm Mariuscm Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un model de cerere divort, vreau sa deschid actiunea de divort fara avocat. (vezi toată discuția)
Divorț cu minor, procedură juditbacso juditbacso Buna ziua . Nu am posibilitatea sa platesc un avocat.Sunt despartita de sot de trei ani nu tinem legatura nu vorbim nu stim umde e viziteaza copulul nostru de ... (vezi toată discuția)
Divort rapid catalina1276 catalina1276 Pot sa ma adresez instantei de judecatorie din orasul unde lucrez (care este diferita de cea de domiciliu)? Pot divorta si fara avocat? Ar putea fi in divort ... (vezi toată discuția)