avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul prenatal si postnatal-somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul prenatal si postnatal-somaj

Buna ziua,
sunt insarcinata in 7 luni,in 27 iulie 2012 imi expira contractul de munca,fiind incheiat pe peioada determinata,am fost la somaj si ma incadrez la ajutor de somaj. Intrebarea mea este daca cei de la somaj pot sa imi plateasca concediul prenatal si postnatal.Doctorul de familie mi-a spus ca ajutorul de somaj se suspenda pana termin cele 126 de zile de concediu pre si postnatal (cei de la somaj fiind obligati sa mi-l plateasca) si doar dupa aceea intru la ajutor de somaj.Este adevarat? Si daca mai trebuie sa platesc contributia la sanatate in cazul somajului sau a concediului pre si postnatal?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 16 Octombrie 2018
beatrice18 a scris:

Buna ziua,
sunt insarcinata in 7 luni,in 27 iulie 2012 imi expira contractul de munca,fiind incheiat pe peioada determinata,am fost la somaj si ma incadrez la ajutor de somaj. Intrebarea mea este daca cei de la somaj pot sa imi plateasca concediul prenatal si postnatal.



Inteleg ca deja sunteti in concediul de maternitate prenatal iar in 27 va expira contractul de munca determinat.In acest caz,concediul de maternitate pre si postnatal va vor fi platite din bugetul FNUASS(fondul national unic de asigurari sociale de sanatate)prin Casa de asigurari de Sanatate,in cf. cu prevederile art. 32 din OUG158/2005:

ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau
activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare,
reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de
lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost
încheiat contractul individual de muncă
, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti


In cf. cu prevederea art.93din Norme60/32/2006:

ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au născut anterior situaţiei de încetare a activităţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
#M4
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), se efectuează până la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberării de certificate medicale.
#B
(2) În vederea preluării în plată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate a drepturilor care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la casele de asigurări de sănătate:

a) lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncă,;



Deci angajatorul dvs.va depune la casa documentatia indicata mai sus pt. a putea casa sa va preia in plata,mai apoi depuneti lunar certificatele de cm direct la casa.


Si atentie si perioada in care beneficiati de acest concediu prenatal pana la nastere este inclusa ca perioada asimilata in cele 12 luni cu venit,anterioare nasterii ,in vederea
obtinerii ccc si indemnizatiei aferente.
Asadar,interesati-va exact la somaj ,dvs. indepliniti conditiile pt. a beneficia de somaj indemnizat,este adevarat,dar probabil nu cunosteau faptul ca deja beneficiati de concediu prenatal ,caz in care dupa cate stiu dreptul de somaj se deschide abia dupa incetarea concediului de maternitate.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator
Momentan sunt in concediu medical,medicul de familie mi-a spus ca intru in concediu prenatal din 1 august. Actele ptr somaj le pot depune in 10 zile de la incheierea contractului de munca,deci inca nu am depus dosarul.Pana la urma ,unde trebuie sa merg cu sa depun concediile medicale ptr prenatal si postnatal? La somaj sau Casa de asig de sanatate? Mai depun dosarul ptr ajutorul de somaj acum? De indemnizatie ptr CCC nu o sa beneficiez,ptr ca nu am 12 luni cu venit impozabil. Ce trebuie sa fac acum?
Pana in 27 cm va este platit de angajator,din 28 pana in 31 iulie va fi platit deja de catre casa de sanatate iar din 1 august prenatalul tot de catre casa de sanatate.
Mergeti mai intai la agentia de somaj si explicati-le exact situatia dvs.Cu siguranta va vor lua in evidenta ,pt. ca indepliniti conditiile,dar plata cm o va face casa de sanatate,deschiderea dreptului de somaj se va face efectiv dupa terminarea concediului de maternitate.
Sunt insarcinata in luna a 3 . Si locuies in romania de 4 luni As putea sa pot obtine plenatar .se pune daca am lucrat in strainatate 4 ani.aici in romania nu am nici un an lucrat?
In tara ,nu cred ca puteti obtine concediu de maternitate-pre si postnatal.

Intrebati la Casa de Asigurari de Sanatate,mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal roxana09 roxana09 in cazul in care societatea isi suspenda activitatea mai pot introduce concediu prenatal? am 27 de saptamani de sarcina, iar societatea urmeaza sa isi suspende ... (vezi toată discuția)
Inchiderea societatii, somaj, concediu pre si post natal MariaRatiu MariaRatiu Buna ziua. Am si eu cateva intrebari si va rog frumos sa ma ajutati cu niste sfaturi. In prezent lucrez la o firma de aproximativ 11 luni. Sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)
Concediu pre-natal si post-natal ! mariolariu2 mariolariu2 Buna ! Am revenit cu alte intrebari pt. a ma lamuri in final. Am tot intrebat in stanga si-n dreapta si tot nu stiu ce ar fi mai bine sa fac, poate ma ... (vezi toată discuția)