avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insulta si amenintare- ce se poate face in acest caz?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insulta si amenintare- ce se poate face in acest caz?

Bună seara,

Vin cu următoarea problema...mama mea trăiește de o buna perioada de timp un adevărat cosmetice la locul de munca(lucrează intr-un coafor/nu exista angajator).
Mai exact, o colega s-a apucat constant sa o terorizeze...ii aduce injurii, o amenință, o adresează verbal și în ultima perioada are tentative de agresiune fizica. Toate aceste lucruri se întâmplă de fata cu toate colegele de tura și uneori și de fata cu clientèle...celelalte colege nu intervine și aparent ii tine isonul, motivul fiind ca ar dori sa o facă să plece. Mai nou o amenință cu procesele și intr-o zi a chemat protecția consumatorului.
Cuvântul de ordine la fiecare început de zi de munca este Teroare și fără să îi fie făcut ceva rău...nici măcar ii întoarce jignirile! :(

Putem sa ii facem plăcere penala pentru aceste lucruri...Pentru faptul ca nu o lasă să muncească în liniște și o denigreze...sau ce asigura putea sa mai fac infrastructura de un proces lung și costisitor de calories?

Va Mulțumesc,
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 09:09, 25 Iulie 2012
Ar putea sa mearga la politie si pentru inceput sa depune o reclamatie scrisa(petitie) in care sa descrie problemele pe care le are si sa solicite sa ii fie pus in vedere colegei agresive sa o lase in pace si eventual sa fie sanctionata contraventional. Va trebui sa prezinte dovezi in favoarea ei, martori care sa ii sustina povestea. Poate sa depuna direct si plangere penala pentru amenintare solicitand tragerea la raspundere penala a colegei.Plangere penala poate depune si in cazul in care alege prima varianta data de mine, iar colega nu se potoleste in urma primei reclamatii.
Legea 61/1991 prevede:

Art. 3. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice.
@Tarzan2012
Ma scuzati dar nu înteleg formularea...ceea ce păteste mama mea e doar o simpla contraventie si nu poate fi denuntata printr-o plângere penală?
Multumesc,

Editat de moderator simonette12- am rugamintea sa nu mai citati in intregime mesajul anterior, cata vreme raspundeti in continuarea acestuia si va aflati pe aceeasi pagina de postare ( pct.2.6 din Regulament)
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Contraventia este călcare a dispozițiilor unei legi, a unui regulament etc., care, având un grad redus de pericol social, este sancționată cu o pedeapsă ușoară. Este sancționată pe cale administrativă.

Depinde cat de grave au fost si injuriile,vorbele,amenintarile.
Probabil ca la a doua abatere,in urma unui avertisment,se va aplica penal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politia mai face ceva in caz in care o persoana te jigneste ? ... DanCristian199 DanCristian199 Politia mai face ceva in caz in care o persoana te jigneste ? Se mai aplica sanctiuni? In trecut,calomnia si jignirea erau considerate fapte penale (vezi toată discuția)
Buna seara. se poate sa imi spuna cineva care sunt pasii unei ... andreeabrd28 andreeabrd28 Buna seara. Se poate sa imi spuna cineva care sunt pasii unei cereri de chemare in judecata pentru insulta? (vezi toată discuția)
Ce sfat imi dati - jigniri continue, consecințe plângere penală CristinaMereanu CristinaMereanu Buna ziua! As dori sa ma ajutati si pe mine macar cu un sfat. In prezent sunt maritata si am doi copii mici am locuinta la parintii sotului meu in fiecare zi ... (vezi toată discuția)