Buna ziua..sunt casatorita si impreuna cu sotul meu am ridicat o casa. Insa parintii lui au scris pe contractul casei cum ca patrimoniul ar fi fost ridicat inainte de casatoria mea cu actualul sot mentionand in contract cum ca ar fi fost cadou de la parintii lui . Actele pe imobil sunt doar pe numele sotului cu toate ca am muncit impreuna si am contribuit financiar amandoi( fiind amadoi plecati in strainatate am trimis sume mari de bani pentru care am si acte doveditoare in contul parintilor lui). Intre timp am conceput si un copil cu sotul meu.
ASI DORI SA STIU CE DREPTURI AM EU SAU COPILUL MEU IN CAZ DE DIVORT?
Sa inteleg ca ati inceput constructia casei pe terenul detinut de parinti si apoi parintii au facut contract de vanzare-cumparare cu fiul lor ? Dvs. nu ati citit contractl la data semnarii lui ? Este un contract de donatie ? Au facut mentiunea ca este un cadou pentru fiul lor tocmai pentru a nu beneficia dvs, ca sotie, de bunul construit impreuna, in cote egale.
In cazul unui divort, puteti sa administrati probe care sa demonstreze contributia dvs. la construirea bunului imobil si sa solicitati instantei cota ce considerati ca va apartine. In ceea ce il priveste pe copilul dvs. el poate beneficia de bunul tatalui numai ca mostenitor rezervatar, sau ca proprietar , daca tatal ii vinde partea sa .
Din punctul meu de vedere ar fi indicat , ca sa scapati de stresul acesta, ca ambii parinti sa faca un act de vanzare-cumparare, sau o donatie copilului, pastrandu-si uzufructul viager. In acest fel dvs. ca parinti aveti certitudinea ca veti locui in casa pana la decesul dvs. iar copilul nu va putea instraina, ipoteca imobilul respectiv fara acordul dvs.
În opinia mea, dacă doar terenul a aparţinut părinţilor soţului, iar aceştia l-au înstrăinat fiului lor prin contract de donaţie, este adevărat faptul că doar soţul este proprietarul terenului. În ceea ce priveşte construcţia, aveţi drept de proprietate asupra acesteia , fiind construită împreună , în timpul căsătoriei, în cote cel puţin egale cu cele ale soţului, şi, de asemena, aveţi un drept de folosinţă asupra terenului ( drept de superficie).
Dacă părinţii soţului au vândut terenul soţului , ulterior închieerii căsătoriei cu dvs. , aţi dobândit , în temeiul legii, şi drept de proprietate asupra terenului. Iar asta indiferent dacă în acte este trecut doar soţul.
Dacă însă dvs. doar aţi contribuit financiar , însă părinţii soţului sunt aceia care au ridicat construcţia , cu banii pe care-i trimiteaţi în acest scop, nu vă rămâne decât să faceţi dovada aportului dvs., pentru a vă recupera investiţia.