avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa construita in timpul casatoriei cu banii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa construita in timpul casatoriei cu banii parintilor

Buna ziua.
Am o nelamurire. Pe un teren obtinut inaintea casatoriei (deci este bun propriu) am construit o casa. Casa a fost construita in timpul casatoriei cu bani de la parintii mei (exista dovezi ca banii sunt de la parinti), autorizatia de constructieeste pe numele meu. Sotul nu a contribuit cu nimic.Acum trebuie sa fac intabularea. Casa va fi intabulata ca bun propriu , sau ca bun comun cu sotul meu? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters321866 , utilizator 09:34, 26 Mai 2014
O puteti intabula ca bun propriu, daca puteti dovedi ca imobilul este ridicat cu bani proveniti de la parintii dvs.:luck:
Cand depun actele pentru intabulare, cui trebuie sa demonstrez ca banii provin de la parinti?
Exista vreun cadru legal, sau in caz de partaj , atunci trebuie sa aduc dovezi ca banii pentru constructie au provenit de la parinti?
Bunul dobandit dumneavoastra , inaintea incheierii casatoriei, este bun propriu al dumneavoastra.( terenul ).
In ceea ce priveste terenul, exercitati un drept de superficie asupra acestuia.

Casa a fost dobandita in timpul casatoriei , costruita efectiv in timpul casatoriei.

Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.

In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.

Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.

In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.

Ulterior, veti putea intabula bunul , pe numele dumneavoastra.

Succes.
Doamna avocat ce scrieti dvs. este real ,dar eu am avut o situatie asemanatoare (am mostenit terenul iar constructia casei am facut-o cu bani mosteniti de la parinti) iar casa este intabulata doar pe mine nu si pe sotul meu.
Va multumesc! O zi buna!

Alte discuții în legătură

Vinzarea unui bun cumparat cu banii obtinuti din vinzarea unui bun propiu petravram petravram Buna ziua. Am cumparat un bun, in timpul casatoriei, cu banii obtinuti din vinzarea unui teren, bun propiu, cumparat inaintea casatoriei.[b] Intrebare : Pot ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament prima casa divort gabipopescu2001 gabipopescu2001 Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu sotia un apartament prin Prima Casa.Parintii mei au vandut o proprietate si mi-au dat banii cu care am achitat jumatate ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate doar cu numele tatalui nu si al mamei iozi iozi Buna ziua, Mama si tata s-au casatorit in 1970, locuim impreuna toti trei in casa construita de parintii mei dar terenul pe care s-a construit casa era ... (vezi toată discuția)