avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vinzarea unui bun cumparat cu banii obtinuti din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vinzarea unui bun cumparat cu banii obtinuti din vinzarea unui bun propiu

Buna ziua. Am cumparat un bun, in timpul casatoriei, cu banii obtinuti din vinzarea unui teren, bun propiu, cumparat inaintea casatoriei. Intrebare : Pot vinde acest bun cumparat cu banii obtinuti din vinzarea terenului, bun propiu, fara acordul celuilalt sot ? Actele de cumparare, care s-au intocmit, ale bunului, le-am pierdut. Daca , totusi bunul obtinut prin cumparare a fost vindut, daca achit jumatate din suma obtinuta din vinzarea lui, celuilalt sot, se stinge eventualul conflict, in caz ca acesta exista ?
Multumesc anticipat pentru raspuns !
Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
petravram, utilizator
Nu puteti, daca nu ati intabulat ca bun propriu, adica nu ati zis la cuaparare ca terenul inlocuieste un alt bun propriu ca sa ramana tot bun propriu, trebuie sa cereti partajul si sa dovediti ce ziceti aici, apoi puteti vinde.
Poate va convingeti sotia sa fie de acord cu vanzarea.
Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)