Buna ziua.
Am o nelamurire. Pe un teren obtinut inaintea casatoriei (deci este bun propriu) am construit o casa. Casa a fost construita in timpul casatoriei cu bani de la parintii mei (exista dovezi ca banii sunt de la parinti), autorizatia de constructieeste pe numele meu. Sotul nu a contribuit cu nimic.Acum trebuie sa fac intabularea. Casa va fi intabulata ca bun propriu , sau ca bun comun cu sotul meu? Multumesc!
Sa inteleg ca daca bunul face parte din comunitatea matrimoniala, casa fiind construita in timpul casatoriei, voi intabula casa pe amabii soti, devenind bun comun si in caz de partaj, casa poate deveni a mea doar daca voi aduce dovezi ca banii au provenit strict de la parintii mei ca donatie!?
DOAMNA AVOCAT !!!
Cred ca nu ati citit bine speta. Daca terenul este al meu, bun propriu, cum puteti spune ca "In ceea ce priveste terenul, exercitati un drept de superficie asupra acestuia.". Si eu nu am mentionat absolut nimic despre: impartire cota-parte, instrainarea cotei indivize. Care cota-parte cand doar parintii mei au contribuit la constructia casei?Si nu vreau sa instrainez nimic.
Ca sa intabulati casa trebuie sa mergeti la un expert tehnic judiciar sa va faca masuratorile in teren (sau la cine v-a facut actele pentru intabularea terenului) care va va face documentatia pentru intabulare, oricum terenul fiind bun propriu al dvs. casa va fi intabulata doar pe dvs.,exista o declaratie care trebuie sa o depuneti odata cu actele de intabulare la care trebuie sa atasati "dovada" ca imobilul casa a fost construit cu bani proprii nu cu bani comuni cu sotul.Pentru siguranta inscrieti-va in audienta la registratorul sef de la Cartea Funciara , mergeti cu actele ce le aveti si o sa va lamureasca mai bine:luck: