avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Constatare si sanctionare contraventie I.I.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Constatare si sanctionare contraventie I.I.

Buna ziua.
In cazul in care se intocmeste un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor constatate cu prilejul executarii unui control la o intreprindere individula, la rubrica destinata contravenientului, respectiv "De savarsirea abaterilor de mai sus se face raspunzator contravenientul persoana juridica/persoana fizica autorizata/asociatie familiala/persoana fizica", care entitate se bifeaza: persoana fizica sau persoana fizica autorizata?
Avand in vedere prevederile legale si interpretarea acestora referitoare la intreprinderea individuala, respectiv:
"Întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în registrului comerţului.
Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.
Certificatul de înregistrare, conţinând codul unic de înregistrare, este documentul care atestă înregistrarea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală competentă.
Singura deosebire dintre persoana fizica autorizata si intreprinderea individuala este ca cea din urma are dreptul de a angaja cu contract de munca terte persoane in vederea desfasurarii activitatii pentru care a fost autorizata. In rest, putem pune linistiti semnul de egalitate intre PFA si intreprinderea individuala",
exista argumente atat pentru "persoana fizica", deoarece vorbim despre un comerciant persoana fizica, dar si pentru persoana fizica autorizata, daca avem in vedere faptul ca vorbim de o persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate si nu despre o persoana fizica care savarseste o fapta in afara cadrului legislativ care reglementeaza relatiile economice.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
dan_co, utilizator
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 11:38, 31 Martie 2015
nu ma poate ajuta nimeni cu un puncte de vedere? sau practica in domeniul sau de activitate?!
cu stima,
Dan. C.
Conform art.3 din OG nr.2/2001 subiect activ al contravenției poate fi doar o persoană fizică sau o persoană juridică, iar persoana juridică răspunde contravențional în cazurile și în condițiile prevăzute de actele normative prin care se stabilesc și se sancționează contravenții.
Prin dispoziţiile art. 2 din OUG nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, legiuitorul a reglementat regimul juridic al acestor entităţi, astfel:
…………………………….
g) întreprindere individuală - întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică;
h) întreprindere familială - întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică împreună cu familia sa;
i) persoană fizică autorizată - persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă;
Totodată, potrivit art. 4 din OUG nr.44/2008, persoanele fizice prevăzute la art. 3 alin. 1 pot desfășura activitățile economice individual și independent, ca persoane fizice autorizate, ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale sau ca membri ai unei întreprinderi familiale.
Dispoziţiile art. 7 alin.1 din același act normativ fac trimitere la dispoziţiile art.4 alin.1 lit.a şi b, care prevăd că persoanele fizice care desfășoară activitățile economice individual și independent, ca persoane fizice autorizate, precum şi persoanele fizice care desfășoara activitățile economice individual şi independent ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale, au obligația să solicite înregistrarea în registrul comerțului și autorizarea funcționării, înainte de începerea activității economice, ca persoane fizice autorizate, denumite în continuare PFA, respectiv întreprinzători persoane fizice titulari ai unei întreprinderi individuale.
Potrivit art. 22 din OUG nr.44/2008 întreprinderea individuală nu dobândește personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerțului, ci întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale este, conform art.23 din același act normativ, comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în registrul comerțului.
Așadar desfășurarea oricăror forme de activități economice de către persoana fizică este condiționată de înregistrarea în registrul comerțului și autorizarea funcționării, fără ca prin această înregistrare întreprinderea individuală să devină societate comercială sau altfel de persoană juridică pentru care prin înregistrare sau înmatriculare se dobândește personalitate juridică.
Astfel prin înregistrarea în registrul comerțului întreprinderea individuală dobândește dreptul de a desfășura activități cu caracter economic, iar nu un statut de persoană juridică.
Din dispozițiile legale anterior menționate rezultă că întreprinderea individuală are un statut de entitate juridică distinct de cel al persoanei fizice, dar nu că este persoană juridică.
Întrucât întreprinderea individuală nu este persoană juridică, aceasta nu poate fi subiect activ al contravenției, iar procesul verbal de contravenție, prin care este sancţionată întreprinderea individuală şi nu persoana fizică titulară, este lovit de nulitate absolută (Judecătoria ORŞOVA Sentinţă civilă nr. 414 din data de 17.09.2013, sursa web: [ link extern ] ).

Consider corecte si pertinente cele expuse anterior.
Alte opinii?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare intreprindere individuala darabontcsilla darabontcsilla Buna ziua, as dori sa stiu, daca o intrep. individ. obligatoriuare numele persoanei, care o infiinteaza, sau, poate avea optiuni, ca si o firma tip srl. ... (vezi toată discuția)
Pfa poate avea angajati? cercetasa cercetasa sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane as vrea sa deschidem un swourum intr o ... (vezi toată discuția)