avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inchiriere apartament donat cu scutire de raport si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inchiriere apartament donat cu scutire de raport si drept de uzufruct viager

Buna ziua,

Trebuie sa inchiriez un apartament, iar actul de proprietate al acestuia este contract de donatie cu scutire de raport si cu rezervarea dreptului de uzufruct viager asupra intregului apartament. In acest caz, contractul de inchiriere a imobilului il inchei cu proprietarul iar chiria o platesc uzufructuarului sau il inchei direct cu uzufructuarul?

Multumesc,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Uzufructuarul are dreptul de a folosi imobilul. Aşadar, ar trebui cu acesta să încheiaţi contractul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul se incheie cu nudul proprietar(cel ce a primit prin donatie apartamentul) dar obligatoriu trebuie mentionat acordul uzufructuarului si acesta sa fie prezent la intocmirea contractului si sa semneze.
numai cu Usufructuarul veti avea de incheiat un act de scutire de raport
consilierjr a scris:

numai cu Usufructuarul veti avea de incheiat un act de scutire de raport

Uzufructuarul (donatorul) are doar drept de folosinta asupra imobilului, odata incheiata donatia dreptul de nuda proprietate a trecut in intregime asupra donatarului, deci dreptul de a dispune de bun (cum ar fi inchirierea) este exclusiv al donatarului. Orice act va dori insa acesta sa incheie se va putea face numai cu acordul expres al uzufructuarului, asa cum am spus mai sus.
Scutirea de raport se refera la raportarea donatiei din momentul dezbaterii succesiunii donatorului, nu are nicio legatura cu actele intre vii.
Conform art. 715 din NCC (Contractele de locatiune) spune:
"(1) Uzufructuarul are dreptul de a inchiria sau, dupa caz, de a arenda bunul primit in uzufruct".
(2) Locatiunile de imobile incheiate de uzufructuar, inscrise in cartea funciara, sunt opozabile proprietarului sau mostenitorilor acestuia...."

Avand in vedere ca nu s-a facut nicio mentiune referitoare la restrangerea drepturilor uzufructuarului in contractul de donatie si conform NCC, inseamna ca pot incheia contractul direct cu uzufructuarul.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
negrugri, utilizator

Alte discuții în legătură

Locatiunea si arendarea bunului dat in uzufruct oniflavy oniflavy In articolul 715 din NCC se face referire la alin. 3 la doua termene unul de 6 luni si altul de 1 an . Sa inteleg ca primul de aplica in cazul reinoirii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am și eu câteva nelămurire poate ma puteți ajuta. ... Vladuta82 Vladuta82 Bună ziua. Am și eu câteva nelămurire poate ma puteți ajuta. Eu și soțul meu avem un contract de donație cu uzufruct ( fără alte clauze) pe o casă ... (vezi toată discuția)
Drepturile donatorului dupa donatie cyan cyan Dupa donarea unui teren agricol cu drept de uzufruct, doantorul mai poate incheia contract de arenda dupa expirarea valabilitatii contractului curent? Sau ... (vezi toată discuția)