avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile donatorului dupa donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile donatorului dupa donatie

Dupa donarea unui teren agricol cu drept de uzufruct, doantorul mai poate incheia contract de arenda dupa expirarea valabilitatii contractului curent?
Sau donatarii (sunt 2) trebuie sa incheie un contract nou cu arendasul pentru asigurarea uzufructului donatorului?
Donatorul poate reintra in posesia terenului daca unul dintre donatari nu isi respecta obligatia asumata in urma donatie? Sau poate solicita doar restituirea cotei donatarului care nu isi respecta obligatia de uzufruct?

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:21, 28 August 2013
ati incheiat o donatie pe teremen scurt?
Nu, donatia va fi definitiva iar donatorul doreste sa beneficieze de uzufruct (arenda).
Intrebarea era daca donatarii vor fi obligati sa continue contractul de arenda dupa expirarea acestuia.
banuiesc ca ,doar prin o intelegere tacita cu cei care beneficiaza de donatia terenului !
altfel nu cred ca pot fi obligati cei care beneficiaza de donatie , sa fie obligati sa accepte ...
Buna seara .
In primul rand ,din ce spuneti dvs.,lucrurile sunt amestecate,donatie,arenda,uzufruct,etc.
In al doliea rand ,o data ce a donat un bun,donatorul nu mai poate folosi acel bun,in schimb , donatia este revocabila,adica donatorul poate reveni asupra donatiei,oricand,cand sunt indeplinite conditiile legale pentru aceste cazuri.
Cu stima,
Marius Bote.
Domnule cyan, sa inteleg ca ati donat doar nuda proprietate? Sunteti uzufructuar in adevaratul sens al cuvantului? Daca da, atunci chiar dumneavoastra puteti arenda in continuara terenul.
Care este mai exact obligatia pe care si-au asumat-o donatarii prin contractul de donatie? Daca ati incheiat un contract de donatie CU SARCINA, art. 1027 NCC dispune astfel :"Daca donatarul NU INDEPLINESTE SARCINA la care s-a obligat, donatorul sau succesorii sai in drepturi pot cere: 1) executarea sarcinii sau 2). revocarea donatiei "

Toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 27 August 2013
JohnnyBRB, utilizator

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament donat cu scutire de raport si drept de uzufruct viager negrugri negrugri Buna ziua, Trebuie sa inchiriez un apartament, iar actul de proprietate al acestuia este contract de donatie cu scutire de raport si cu rezervarea dreptului ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie dupa decesul donatarului medeea2012 medeea2012 am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu ... (vezi toată discuția)
Cine plătește utilitățile și impozitul in cazul donației cu uzufruct? cyan cyan Dupa donarea unui apartament cu clauza de uzufruct viager trebuie schimbate contractele de furnizare utilități, ex. energie electrica, gaz, pe numele ... (vezi toată discuția)