avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile donatorului dupa donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile donatorului dupa donatie

Dupa donarea unui teren agricol cu drept de uzufruct, doantorul mai poate incheia contract de arenda dupa expirarea valabilitatii contractului curent?
Sau donatarii (sunt 2) trebuie sa incheie un contract nou cu arendasul pentru asigurarea uzufructului donatorului?
Donatorul poate reintra in posesia terenului daca unul dintre donatari nu isi respecta obligatia asumata in urma donatie? Sau poate solicita doar restituirea cotei donatarului care nu isi respecta obligatia de uzufruct?

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:21, 28 August 2013
Uzufructul este un dezmembramant al dreptului de proprietate(drept real). Prin urmare, daca ati incheiat contract de donatie, ati donat o proprietate dezmembrata, iar dv. in calitate de uzufructuar aveti dreptul de a incheia contracte de locatiune( inchiriere, arenda) cf. art. 715 alin. (1) din NCC.
Cat priveste posibilitatea de revocare a donatiei pentru neexecutarea sarcinii, aceasta va este conferita de art. 1027 alin. (1) NCC, dar atentie la termenul de prescriptie de 3 ani care curge de la data la care trebuia executata sarcina cf alin. (3). Inca o mentiune legata de forma autentica ceruta sub sanctiunea nulitatii absolute [ art.1011 alin. (1) NCC] pentru contr. de donatie bunuri imobile si mobile(doar daca valoarea bunului donat depaseste 25.000 ron-regula).In cazul dv. , terenul este bun imobil, deci aveati nevoie de forma autentica daca nu ati incheiat o donatie deghizata ori indirecta(exceptii prevazute de art. 1011 alin. 2 NCC).
Sarcina despre care vorbiti ar putea fi obligatia de constituire a unui drept de uzufruct in favoarea donatorului?
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
ContSters293988, utilizator
Limpeziţi lucrurile.

Care este obiectul donaţiei? Uzufructul sau nuda proprietate?

Dacă donatorul a donat nuda proprietate, reţinîndu-şi dreptul de uzufruct, numai el poate încheia contractul de arendă.

Dacă a donat dreptul de uzufruct (respectiv, dacă a constituit în favoarea donatarilor un drept de uzufruct cu titlu gratuit), doar donatarii, în calitate de uzufructuari, pot da în arendă.

Uzufructul presupune dreptul de a culege fructele (naturale, civile, industriale), fructe care se cuvin uzufructuarului, acesta putînd să le culeagă singur sau să închirieze, respectiv să arendeze bunul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament donat cu scutire de raport si drept de uzufruct viager negrugri negrugri Buna ziua, Trebuie sa inchiriez un apartament, iar actul de proprietate al acestuia este contract de donatie cu scutire de raport si cu rezervarea dreptului ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie dupa decesul donatarului medeea2012 medeea2012 am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu ... (vezi toată discuția)
Cine plătește utilitățile și impozitul in cazul donației cu uzufruct? cyan cyan Dupa donarea unui apartament cu clauza de uzufruct viager trebuie schimbate contractele de furnizare utilități, ex. energie electrica, gaz, pe numele ... (vezi toată discuția)