avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Am și eu câteva nelămurire poate ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Am și eu câteva nelămurire poate ma puteți ajuta. ...

Bună ziua.
Am și eu câteva nelămurire poate ma puteți ajuta.
Eu și soțul meu avem un contract de donație cu uzufruct ( fără alte clauze) pe o casă la curte cu teren.
1. In calitate de nuda proprietate, avem posibilitatea sa locuim acolo? Legea be permite?
2. Am demarat lucrări de reconsolidare, întreținere a bunului,poate cineva să obiectele?
3. Uzufructuarul( donatorul) poate sa închirieze casa, spațiile din curte fără știrea noastră?
Va mulțumesc pt eventualele răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 06:55, 27 Mai 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

1. In calitate de nuda proprietate, avem posibilitatea sa locuim acolo? Legea be permite? - uzufructuarul stăpânește și folosește bunul, nudul proprietar poate doar să dispună de bun (să îl vândă, doneze etc.). Astfel, atât timp cât uzufructuarul deține posesia și folosința, nudul proprietar poate să folosească bunul ( cum ar fi să locuiască) numai cu acordul uzufructuarului.

2. Am demarat lucrări de reconsolidare, întreținere a bunului,poate cineva să obiectele? - potrivit legii (art. 729 Cod civil) reparațiile mari, ce implică inclusiv consolidarea, sunt în sarcina nudului proprietar, deci nudul proprietar poate să consolideze bunul. Însă, este necesar ca aceste reparații să nu-l afecteze pe uzufructuar în drepturile sale de posesie și folosință (spre exemplu, lucrările de consolidare presupun plecarea uzufructuarului din casă etc.), altfel, va fi necesar acordul uzufructuarului.

3. Uzufructuarul( donatorul) poate sa închirieze casa, spațiile din curte fără știrea noastră? - Da, uzufructuarul poate să închirieze casa, fără a avea nevoie de acordul nudului proprietar.
Va mulțumesc din suflet pentru răspuns!

Ultima modificare: Duminică, 21 Mai 2023
gi-jane2, moderator
Bună seara.
D-nul avocat ma tot gândesc la răspunsul dvs" poate sa inchirieze''....
Si ma întreb cum poate uzufructuarul sa inchirieze atâta timp cât eu sunt proprietarul?
In baza cărui act se poate închiria?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Mai 2023
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Dreptul uzufructuarului de a închiria bunul este prevăzut expres de art. 715 Cod civil:

(1) Uzufructuarul are dreptul de a închiria sau, după caz, de a arenda bunul primit în uzufruct.

(2) Locaţiunile de imobile încheiate de uzufructuar, înscrise în cartea funciară, sunt opozabile proprietarului sau moştenitorilor acestuia, după stingerea uzufructului prin decesul sau, după caz, încetarea existenţei juridice a uzufructuarului, până la împlinirea termenului lor, dar nu mai mult de 3 ani de la încetarea uzufructului.

(3) Reînnoirile de închirieri de imobile sau de arendări făcute de uzufructuar şi înscrise în cartea funciară înainte de expirarea contractelor iniţiale sunt opozabile proprietarului şi moştenitorilor săi pe o perioadă de cel mult 6 luni ori, după caz, de un an, dacă la data stingerii uzufructului nu au fost puse în executare. În niciun caz, locaţiunile nu pot dura mai mult de 3 ani de la data stingerii uzufructului.

(4) În cazul în care uzufructul s-a stins prin expirarea termenului, locaţiunile încetează, în toate cazurile, odată cu stingerea uzufructului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Mai 2023
Gabriel Ciurea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament donat cu scutire de raport si drept de uzufruct viager negrugri negrugri Buna ziua, Trebuie sa inchiriez un apartament, iar actul de proprietate al acestuia este contract de donatie cu scutire de raport si cu rezervarea dreptului ... (vezi toată discuția)
Locatiunea si arendarea bunului dat in uzufruct oniflavy oniflavy In articolul 715 din NCC se face referire la alin. 3 la doua termene unul de 6 luni si altul de 1 an . Sa inteleg ca primul de aplica in cazul reinoirii ... (vezi toată discuția)
Uzufruct, sediu societate lidialyly lidialyly Buna ziua, Intrebarile mele: 1. Cu cine trebuie sa incheie o persoana juridica un contract de inchiriere pentru sediu firma, contract al carui obiect este ... (vezi toată discuția)