avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct, sediu societate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct, sediu societate

Buna ziua,

Intrebarile mele:
1. Cu cine trebuie sa incheie o persoana juridica un contract de inchiriere pentru sediu firma, contract al carui obiect este inchirierea unu spatiu asupra caruia exista un drept de uzufruct viager? Cu proprietarul sau cu uzufructuarul?
2. Sau, poate incheia numai cu proprietarul avand acceptul in scris al uzufructuarului?
3. Societatea poate sa-si stabileasca sediul social intr-un spatiu care a fost inchiriat de aceeasi societate cu cativa ani in urma pentru un alt scop? Poate sa faca acest lucru fara a mai incheia un nou contract de inchiriere, in ideea in care in vechiul contract nu se mentioneaza ce destinatie va avea spatiul?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 09:11, 4 Februarie 2010
buna ziua!
contractul se va incheia cu uzufructuarul.
Buna ziua,
Contractul se incheie si cu proprietarul care are nuda proprietate si cu uzufructuarul care are folosinta bunului.
Pentru stabilirea sediului social trebuie sa se specifice acest lucru prin contract. Daca deja exista un contract valabil pe nulele societatii, se poate face un act aditional prin care se mentioneaza ca societatea isi va muta sediul social la aceasta adresa.
...as merge pe incheierea contractului cu ambii deoarece uzufructul e cel mult viager astfel incat la decesul uzufructuatului va puteti trezi dati afara de proprietar...
Hmmm, un avocat spune cu uzufructuarul, un consilier juridic spune cu ambii. Care sa fie varianta corecta? :hm:
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
lidialyly, utilizator
Codul civil, la capitolul "despre drepturile uzufructuarului", prevede in:
Art.521:"Uzufructuarul are drept de a se bucura de tot felul de fructe ce poate produce obiectul asupra caruia are uzufruct, fie naturale, fie industriale, fie civile.
Art.523 :"Fructele civile sunt chiriile caselor, dobinzile sumelor exigibile, venitul rentelor; arendele intra in clasa fructelor civile."
Art.527:"Uzufructul unei rente pe viata da uzufructuarului, pe toata durata uzufructului sau, dreptul de a percepe veniturile, fara de a fi obligat la nici un fel de restituire.
In capitolul "despre obligatiile uzufructuarului":
Art.554 :"Daca in cursul uzufructului, o a treia persoana face vre-o uzurpare asupra fondului, sau vreo alta incercare spre a calca drepturile proprietarului, uzufructuarul este tinut a-l denunta proprietarului, caci la din contra uzufructuarul ramane raspunzator pentru toate daunele ce ar putea rezulta pentru proprietar, precum ar fi raspunzator pentru orice stricaciune s-ar face de el insusi".

Parerea mea este ca nici unul dintre raspunsuri nu este gresit.Conteaza interesul urmarit de partile contractuale si cum inteleg partile implicate sa-si protejeze drepturile.
De exemplu uzufructuarul poate inchiria imobilul dar daca chiriasul nu mai doreste eliberarea imobilului la termenul stipulat in contract, atunci se aplica art.554 C.civ. insa intervine si raspunderea uzufructuarului...:)

Alte discuții în legătură

Nuda proprietate vs. uzufruct viager Pretorian Pretorian Buna ziua! Va rog sa imi spuneti mai in amanunt ce drepturi/obligatii au fiecare dintre cele doua pesoane: cea care detine nuda proprietate si cea care detine ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)
Va propun o grila IANCU ALINA IANCU ALINA Dr de uzufruct este incesibil? Mai exact care ar fi raspunsul la grila aceasta : Uzufructul prezinta urmatoarele caractere jridice: a. drept real ... (vezi toată discuția)