avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca vs salar minim pe economie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca vs salar minim pe economie studii superioare

Buna ziua.

Sotia mea are studii superioare de lunga durata. este angajata de 4 ani la o firma care are in jur de 50 - 60 de anngajati. In tot acest timp nu a incheiat Contract Colectiv de Munca in ciuda faptului ca an de an a primit amenda de la ITM.

Avand in vedere ca sotia mea are studii superioare salariul ei minim pe cartea de munca ar trebui sa fie 1200 RON(asa stiu eu), dar in nici un caz cel minim pe economie adica 700 RON(brut).

Ce se poate face pentru a obliga firma sa treaca pe cartea de munca salariul compelt avand in vedere ca in mana ea primeste 1000 RON. Se poate recupera vreo suma din ultimii 4 ani si daca da, in ce conditii?

Va multumesc. O zi cat mai buna in coontinuare!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 26 Iulie 2012
Nu se poate recupera decat pe ultimii 3 ani ... pentru restul perioadei , dreptul la actiune s-a prescris .

Art. 171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului
Pentru un raspuns la obiect, va rog sa precizati in ce domeniu activeaza firma?(comert, constructii, etc.)
1. Ce post ocupa sotia dvs la acel angajator ? ... coeficientii de ierahizare prevazuti de fostul CCMN se aplica numai daca postul pe care-l ocupa sotia dvs necesita studii superioare ..

2. Avand in vedere ca este vorba despre o perioada de 4 ani in urma, in speta, devine incidenta obligatia angajatorului de a aplica acei coeficienti potrivit CCMN sau CCM aplicabil acestuia.

3. Sotia dvs poate recupera diferenta de bani, asa cum am mai spus, pentru o perioada de cel mult 3 ani in urma .. adica, incepand cu luna iulie 2009.
Domeniul comertului (carti, papetarie). Este obligatoriu sa fie incheiat contract de munca pentru ca salariul minim sa fie cel pentru studii superioare? Sau si asa salariul minim trebuia sa fie cel mare?

Postul este de contabil.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
lauricafl, utilizator
2. Avand in vedere ca este vorba despre o perioada de 4 ani in urma, in speta, devine incidenta obligatia angajatorului de a aplica acei coeficienti potrivit CCMN sau CCM aplicabil acestuia.


Si daca nu i-a aplicat, angajatul ce trebuie sa faca?

Sotia este contabila.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
lauricafl, utilizator

Alte discuții în legătură

Director comercial negrila negrila ce studii trebuie sa ai pentru functia de director comercial? si cum se calculeaza salariul de director comercial? (vezi toată discuția)
Salariu pentru ramura comert incepand cu 1 ianuarie 2011 Marius Aurel Marius Aurel Dupa ce va fi inregistrat, va fi publicat in MO si de la acea data va fi valabil noul CCM 2011 - 2014 si de la acea data se vor incheia noile Acte aditionale ... (vezi toată discuția)
Salar minim studii superioare 2012 DiaD DiaD Daca salariul minim brut pe tara este de 700 ron, care este nivelul salarial pentru studii medii si superioare? Azi este a 19-a zi, adica ultima. Multumesc. (vezi toată discuția)