avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca vs salar minim pe economie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca vs salar minim pe economie studii superioare

Buna ziua.

Sotia mea are studii superioare de lunga durata. este angajata de 4 ani la o firma care are in jur de 50 - 60 de anngajati. In tot acest timp nu a incheiat Contract Colectiv de Munca in ciuda faptului ca an de an a primit amenda de la ITM.

Avand in vedere ca sotia mea are studii superioare salariul ei minim pe cartea de munca ar trebui sa fie 1200 RON(asa stiu eu), dar in nici un caz cel minim pe economie adica 700 RON(brut).

Ce se poate face pentru a obliga firma sa treaca pe cartea de munca salariul compelt avand in vedere ca in mana ea primeste 1000 RON. Se poate recupera vreo suma din ultimii 4 ani si daca da, in ce conditii?

Va multumesc. O zi cat mai buna in coontinuare!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 26 Iulie 2012
Pentru ramura comert nu exista la momentul actual un Contract Colectiv de Munca valabil, insa ar fi trebuit sa existe un CCM la nivel de unitate pana in anul 2010 (vedeti pe site-ul MMFPS sectiunea dialog social, subsectiunea contracte colective de munca, subsectiunea ramura.
Ulterior, din 2011, numai initierea negocierii unui CCM la nivel de unitate este obligatorie nu si incheierea unui astfel de contract.
Presupun ca la nivelul angajatorului nu exista nici macar un regulament intern, in care sa existe precizari privind modul de stabilire a salariilor de baza, in acest caz se aplica prevederile legislatiei muncii, in speta codul muncii republicat, care prin art. 164 si 165 salariul de baza minim brut garantat in plata este cel stabilit prin hotarare de guvern (in anul 2011, acesta este de 700 lei).
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
SimonescuC, utilizator
Cu alte cuvinte se poate lupta doar pe periaoda anului 2009 pentru salariul de studii superioare. va multumesc pentru raspuns!

Presupun ca la nivelul angajatorului nu exista nici macar un regulament intern,


Da, adevarat ce spuneti, nu au nimic stabilit.

Va multumesc tuturor pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
lauricafl, utilizator
Coeficientii minimi de ierarhizare prevazuti in CCM unic la nivel national 2007-2010 si eventual din CCM ramura comert se aplica in functie de studiile necesare postului.
Postul de contabil, este un post de studii medii, chiar daca sotia dvs. are studii superioare, prin urmare coeficientii minimi de ierarhizare nu pot fi decat de 1,2 sau 1,25 depinde de studiile sotiei, adica studii liceale - 1,2 sau studii postliceale - 1,25.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
SimonescuC, utilizator
lauricafl a scris:

2. Avand in vedere ca este vorba despre o perioada de 4 ani in urma, in speta, devine incidenta obligatia angajatorului de a aplica acei coeficienti potrivit CCMN sau CCM aplicabil acestuia.


Si daca nu i-a aplicat, angajatul ce trebuie sa faca?

Sotia este contabila.


Ina cest sens, va trebuie demarata o actiune in instanta impotriva angajatorului ... banii de recuperat sunt pentru perioada 2009 - 2012 .. intrucat stabilirea unui salariu la nivelul studiilor necesare postului ocupat se facea in 2009 si numai printr-un act aditional se putea reduce acesta la minimum prevazut de lege incepand cu 01.01.2011 , de cand nu mai exist CCMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Director comercial negrila negrila ce studii trebuie sa ai pentru functia de director comercial? si cum se calculeaza salariul de director comercial? (vezi toată discuția)
Salariu pentru ramura comert incepand cu 1 ianuarie 2011 Marius Aurel Marius Aurel Dupa ce va fi inregistrat, va fi publicat in MO si de la acea data va fi valabil noul CCM 2011 - 2014 si de la acea data se vor incheia noile Acte aditionale ... (vezi toată discuția)
Salar minim studii superioare 2012 DiaD DiaD Daca salariul minim brut pe tara este de 700 ron, care este nivelul salarial pentru studii medii si superioare? Azi este a 19-a zi, adica ultima. Multumesc. (vezi toată discuția)