avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in urma atacarii unui certificat de mostenitor, imi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in urma atacarii unui certificat de mostenitor, imi pot pierde mostenirea- casa care este ipotecata la banca?

Buna ziua. In iulie 2000, bunicul din partea mamei mele decedeaza. Sotia lui, adica bunica mea, semneaza imreuna cu ceilalti 2 frati ai mamei mele ca renunta la o parte din casa in favoarea mamei. se face act de mostenitor. Separat se semneaza si alte 2 acte de mostenitor - pentru ceilalti2 frati ai mamei ( doar ca ei doi fac si act de vanzare cumparare. in aprilie 2008 parintii mei fac imrumut la banca, girand cu casa. imprumutul se face pe numele tatalui, mama fiind pensionata pe caz de boala. In februarie 2010 mama mea decedeaza, iar in aprilie 2011 bunica mea ne da in judecata pe mine, pe soara si pe tatal meu, dar si pe ceilalti doi frati ai mamei, cerand o parte din casa si tot terenul. Mentionez ca in contractul de mostenitor nu este stipulata nicio clauza de intretine a bunicii mele, ea locuind in partea noasta de casa. este posibil sa primeasca partea de casa si terenul chiar daca este ipotecata la banca? la semnarea contractului la banca bunica mea nu a fost chemata. mentionez ca o parte din imprumut a fost folosit si pentru modernizarea camerelor pe care le doreste bunica mea. I-am cerut sa facem clauza de uzufruct, dar nu doreste. Nu vrea sa ne dea nici in scris ca dupa moartea ei , partea mamei sa ne revina tot noua, dar nu doreste. Intentioneaza sa i-o lase unuia dintre cei 2 copii care mai sunt in viata. Este posibil ca partea de casa pe care o cere in instanta sa iasa de sub ipoteca bancii? iar tatal meu sa fie obligat sa plateasca toata rata, fara a participa si bunica mea la plata ratelor? Mentionez si ca tata meu este pensionar, avand o pensie de 1800 lei, iar bana ii face automat, luna de luna, oprire de 1100 lei? nu este prea mare oprirea? pot da banca in judecata pentru asa ceva? procesus se tine la judecatoria curtea de arges. Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: talida83 , utilizator 17:44, 27 Iulie 2012
Poprirea nu poate depasi 1/3 din pensie.Pentru studierea dosarului trebuie sa vorbiti cu un avocat.
In primul rand avand in vedere faptul ca la mostenire vin sotul supravietuitor si cei trei copiii adica mama dvs ,fratii pe deoparte si bunica dvs pe de alta parte mostenirea ,in lipsa unui testament al bunicului ,este o mostenire legala In baza legii bunica mosteneste 1/4 din mostenire iar fratii impreuna cu mama dvs 3/4 din mostenire Problema care se pune este daca bunica dvs a renuntat pur abdicativ sau a declarat ca renunta in favoarea mamei dvs Daca a renuntat la mostenire pur si simplu aceasta inseamna o renuntare irevocabila(nu mai poate reveni asupra renuntarii) daca a renuntat in favoarea mamei dumneavoastra se numeste o renuntare in favorem si depinde de actul juridic prin care a renuntat (contract de vanzare-cumparare ,testament ,donatie etc) Sunt unele acte juridice care nu pot fi desfiintate decat in anumita conditii Sa va dea scris ca dupa moartea ei partea mamei v-ar reveni dvs este o utopie Dumneavoastra si surorile sunteti mostenitori de clasa I si nu puteti fi inlaturati de la mostenire de nici o clasa de mostenitori intrucat sunteti mostenitori rezervatari iar tatal este din clasa a III si nu poate fi inlaturat de la mostenire de nici o clasa de mostenitori beneficiind de dreptul sau al carui cuantum depinde de clasa de mostenitori cu care vine in concurs Bunica dvs nu va transmite nici un drept intrucat la moartea bunicului bunurile mostenite de mama dvs au intrat direct in patrimoniul ei nu au trecut prin patrimoniul bunicii Cu privire la ipoteca banca are un asa numit drept de ipoteca iar banca poate urmari bunul in mainile oricui s-ar afla Cine dobandeste bunul il va dobandi ipotecat pana la stingerea creantei Cu privire la poprire trebuie sa va judecati cu casa de pensii nu cu banca intrucat aceasta din urma face plata Trebuie sa cereti intai casei de pensii sa aplice ad literam dispozitiile legale iar ulterior o puteti chema in judecata
Cu respect Si sper ca informatiile sa va fie de folos Eventual ma puteti contacta pe maill pentru detalii E gratuit
Multumesc mult pentru raspuns. Sa inteleg ca sunteti avocat, dupa termenii folositi. O sa citesc mai atenta certificatul de mostenitor, si o sa va scriu din nou, cand am date mai concrete. Deci sa inteleg ca bunica nu poate instraina partea de casa ( am presupus ca a castigat ea procesul) , decat dupa ce tata achita tot imprumutul, undeva peste 14 ani? Dar se poate ca noi sa cerem in instanta a reimparteala a mostenirii bunicului? In conditiile in care ceilalti doi frati ai mamei au facut si contract de vanzare-cumparare ( asa sustin ei ). Multumesc mult inca o data

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi succesorale vasilicablanita vasilicablanita Daca la moartea tatalui copiii au renuntat in totalitate la mostenirea revenita lor in favoarea mamei, la moartea acesteia , copiii renuntatori pot reveni ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire reya reya buna ziua! ma numesc madalina si as dori sa va consult cu privinta la un act de mostenire. bunicii mei, parintii mamei mele, doresc sa incheie un act de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)