avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Asigurare de protectie juridica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Asigurare de protectie juridica

Stie cineva daca exista si in Romania firme care ofera asigurari de protectie juridica, asigurari ce au ca obiect suportarea cheltuilelor de judecata si a cheltuielilor de aparare in cazul unui proces civil?

Ati intalnit si la noi asa ceva? Intreb si avocatii daca au avut vreun client cu o astfel de asigurare si daca firma de asigurari a platit fara probleme.

Va multumesc.

Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
ContSters29260, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters29260 , utilizator 11:51, 13 Ianuarie 2009
In Romaina nu exista asemenea societati care sa asigure protectie juridica, un evetual exemplu il puteti vavea in Germania unde functioneaza societati care preiau cauzele clientilor lor
Pacat daca nu exista, ca e si in Romania mare nevoie. Multi oameni nu au curajul sa se apere sau sa inceapa un proces, de teama costurilor prea mari pe care nu le pot suporta. De Germania stiu, ca in Germania traiesc. Am beneficiat de pe urma unei astfel de asigurari aici si nici nu vreau sa ma gandesc cat as fi platit fara ea. Iar avocatul a fost sie el platit pe masura si toata lumea a fost multumita.
Intrebam pentru parintii mei, care sunt in Romania si care din pensia lor nu ar putea plati un avocat.

Poate are cineva totusi alte informatii, poate au aparut de curand si inca nu se stie...?
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
ContSters29260, utilizator
Pai intrebati la Asigurarile mari... (Allianz, de ex)

In alta ordine de idei, daca in Romania nu exista asa ceva, si dvs. locuiti in Germania, intrebati la Asigurarea dvs. daca este posibila o asigurare a parintilor pentru litigii din Romania... Nu cred ca are importanta unde locuiesc parintii... esential este sa-si plateasca rata.

Cine stie... poate merge!

Pe de alta parte aveti grija, deoarece asigurarile de genul asta au gramada de chestii pe care nu le preiau.
Asa ca inainte de semna, clarificati ce anume preia si ce nu o astfel de asigurare!
Multumesc pentru raspuns.
Da, ramane sa intreb direct la asigurarile din Romania. Am crezut ca poate cineva de pe forum are deja experienta cu asa ceva.
In Germania nu se pot asigura parintii.

Am gasit ceva pe net, un ordin din 2006 - deci ar trebui sa existe si in Romania astfel de asigurari.
Probabil nu e cerere, pentru ca nu stiu oamenii ca exista. Il pun aici, poate intereseaza si pe altii.

Ordin nr. 113114/2006
23.06.2006
pentru punerea în aplicare a Normelor privind practicarea de catre asiguratori a clasei de asigurari de protectie juridica

(Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 560 din 28 iunie 2006)

În temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) si ale art. 5 lit. a) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
potrivit Hotarârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din 20 iunie 2006 prin care s-au adoptat Normele privind practicarea de catre asiguratori a clasei de asigurari de protectie juridica,

presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:

Art. 1. - Se pun în aplicare Normele privind practicarea de catre asiguratori a clasei de asigurari de protectie juridica, prevazute în anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Directia generala reglementari din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Nicolae Eugen Crisan

Bucuresti, 23 iunie 2006.
Nr. 113.114.

ANEXA - NORME privind practicarea de catre asiguratori a clasei de asigurari de protectie juridica

Art. 1. - (1) Prezentele norme se aplica asiguratorilor care sunt autorizati sa practice clasa de asigurare nr. 17 "Asigurari de protectie juridica", din categoria asigurarilor generale, care acopera cheltuielile cu procedura judiciara si alte cheltuieli, cum ar fi: apararea, reprezentarea si recuperarea pagubei suferite de asigurat printr-un proces civil sau penal ori în cazul unei reclamatii îndreptate împotriva acestuia.
(2) Aceste norme nu se aplica:
a) contractelor de asigurare de protectie juridica, daca se refera la litigiile sau riscurile care rezulta sau care sunt legate de utilizarea navelor maritime;
b) activitatii desfasurate de catre asiguratorii care practica asigurarea de raspundere civila, în scopul apararii si reprezentarii asiguratului în orice ancheta sau proces, daca activitatea este desfasurata în acelasi timp în propriul interes al asiguratorului, în cadrul aceluiasi contract de asigurare;
c) asigurarii de protectie juridica, daca este inclusa într-un contract care acorda asistenta turistica; contractul de asigurare trebuie sa mentioneze clar faptul ca aceasta asigurare este un risc auxiliar al activitatii de asistenta turistica.
Art. 2. - Asigurarea de protectie juridica trebuie sa faca obiectul unui contract separat fata de celelalte contracte încheiate pentru alte clase de asigurare sau se trateaza într-un capitol separat al unui contract, în care se vor preciza riscul acoperit si valoarea primei aferente acestuia.
Art. 3. - În scopul evitarii conflictelor de interese dintre asigurat si asigurator, asiguratorii care practica asigurari de protectie juridica trebuie sa aplice cel putin una dintre procedurile de mai jos:
a) nici un membru din conducerea asiguratorului care solutioneaza cererile de despagubire privind cheltuielile cu protectia juridica sau cu consultanta juridica în legatura cu aceste cheltuieli sa nu desfasoare în paralel o activitate similara;
b) asiguratorul externalizeaza activitatea de solutionare a cererilor de despagubire privind cheltuielile cu protectia juridica unei alte entitati cu personalitate juridica distincta, care nu are dreptul de a solutiona cereri de despagubire pentru alti asiguratori;
c) asiguratul are dreptul, prin contractul de asigurare, sa încredinteze apararea intereselor sale unui avocat ales de el însusi.
Art. 4. - Toate contractele de asigurari de protectie juridica trebuie sa cuprinda obligatoriu:
a) mentionarea procedurii adoptate conform prevederilor art. 3;
b) procedura de rezolvare a litigiilor de catre instantele de judecata sau de catre cele de arbitraj, în cazul în care exista divergente de opinie între cele doua parti contractuale;
c) mentiunea ca atunci când se face apel la un avocat sau la o alta persoana cu calificare corespunzatoare care sa apere, reprezinte sau sa serveasca interesele asiguratului în orice ancheta sau proces, asiguratul este liber sa aleaga aceasta persoana;
d) dreptul asiguratului de a alege un avocat sau alta persoana cu calificare adecvata pentru a-i servi interesele ori de câte ori intervine un conflict de interese.
Art. 5. - Ori de câte ori apare un conflict de interese sau un dezacord asupra rezolvarii unui litigiu, asiguratorii sau entitatea distincta care solutioneaza cererile de despagubire trebuie sa informeze asiguratul asupra prevederilor contractuale mentionate la art. 4.
Art. 6. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sanctioneaza în conditiile si potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 7. - Prezentele norme transpun Directiva nr. 87/344/CEE din 22 iunie 1987 privind coordonarea legilor, reglementarilor si dispozitiilor administrative privind asigurarea de protectie juridica.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Broker de asigurari ContSters138549 ContSters138549 Buna ziua, Va rog respectuos sa-mi dati cateva lamuriri referitor la posibilitatea infiintarii unei societati de asigurari si conditiile ce trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Activitate asigurari si creditare just.rain just.rain buna ziua, o cerere de infiintare srl a fost respinsa de orc pt ca actul constitutiv continea si cateva coduri caen privitoare la activitatile de ... (vezi toată discuția)
Societate de asigurari deea_lex deea_lex poate cineva sa-mi spuna care este legea sau ordinul CSA sau ce o mai fi prin care se stabilesc obligatiile unui administrator al societatii de asigurare ... (vezi toată discuția)