Mentinez ca suntem o socitate care are personal angajat In Romania si care trimite periodic salariati la munca in Germania. Salariatii raman angajati ai societatii din romania . Plata salariilor se face in Romania.
Intrebarea mea este :Instruirea la locul de munca si periodica se face conform legislatiei din Romania , adica salariatul pleaca cu fisa de securitate la el si acolo i se face intructajul la locul de munca si cel periodic de catre conducatorul locului de munca conform legii 319/2006 , sau se va respecta legislatia din tara respectiva ?
Sper ca am fost destul de explicit in formularea intrebarii.
Sunteti cam la limita legii, daca ne gandim ca angajati lucratori pe salarii existente in Romania, dar ii trimiteti sa munceasca la locuri de munca/ posturi de lucru din strainatate, dupa norme de securitate si sanatate, dupa norme de timp si dupa norme de lucru valabile in tara straina.
La sosirea in tara straina, unde sunt detasati sa lucreze (asa este normal sa fie) lucratorii dvs., firma (conducatorul lotului de lucratori) are obligatia legala sa inregistreze acest lucru la institutia locala, a statului respectiv, care se ocupa de forta de munca, de securitate si sanatate in munca pentru lucratori.
Acest lucru este valabil si daca o firma straina trimite angajati ai sai sa lucreze, in Romania. Automat, lucratorii vor trebui sa respecte regulile ssm ale acelei tari, la locul de munca/ postul de lucru unde lucreaza efectiv.
Presupun ca sunteti o firma de constructii sau o firma de transport, care executa lucrari in baza unui contract de prestari servicii incheiat de firma dvs. cu o firma din strainatate, fapt care va obliga sa inregistrati lucratorii trimisi in strainatate, la institutia statului strain, amintita anterior.
Instruirea periodica se face dupa regulile din Romania, dar si dupa regulile din tara straina, in functie de perioada lucrata in Romania, respectiv in strainatate.
Instruirea la locul de munca se face la sosirea la locul de munca din strainatate, dupa regulile din tara straina si se repeta la sosirea la locul de munca din Romania, dupa regulile din Romania.
Nu trebuie neglijate prevederile speciale, obligatorii pentru astfel de cazuri, din contractul de prestari servicii incheiat de firma dvs. cu firma straina. Separati exact responsabilitatile pe linie de ssm, igiena muncii, psi, mediu, asigurari de sanatate, asigurari pentru AM si BP, etc. pentru firma dvs. si pentru partenerul dvs.
In Germania sun platiti cu salarii corespunzatoare nivelului de acolo si apoi cand se intorc ,revin la salariile din Romania .
Evident exista un contract de prestari servicii incheiat cu firma din strainatate.