avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... blocat in trafic
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

blocat in trafic

Buna ziua !
Va relatez o intamplare mai putin obisnuita , cel putin pentru mine : intr-una din zilele trecute stateam intr-o statie si asteptam un mijloc de transport in comun spre a merge la serviciu . Pur intamplator un cetatean pe care il cunosteam din vedere a oprit autoturismul proprietate si m-a invitata sa urc spre a ma duce la destinatie (serviciu) . In acel moment din urma a ajuns si un microbuz care face curse regulate pe acel traseu , a tras in fata noastra , parasind carosabilul si intrand cu fata pana aproape de gardul unei proprietati private , blocandu-ne astfel posibilitatea de a ne deplasa spre destinatia dorita . Totodata soferul acelui mijloc de transport a iesit in usa microbuzului spre a-mi cere socoteala cum ca de ce m-am urcat in masina cunostintei mele si nu in microbuzul sau . Pe tot parcursul ( aprox. 10 km) s-a tinut dupa masina in care m-am urcat sicanand soferul acelei masini in care eram si eu , la un moment chiar simuland ca arunca cu ceva inspre noi . Toata aceasta aventura am filmat-o si salvat-o in telefon. Acum intreb : constituie infractiune aceasta fapta si daca este pedepsita de legile romanesti ? Intreb aceasta deoarece la o zi sau doua cand am vrut sa merg iarasi la serviciu a refuzat sa-mi permita sa ma urc in microbuz , intarziind la munca din acest motiv . as mai dori sa stiu daca poate fi facuta o plangere la Politia circulatie sau altundeva . va multumesc !
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:16, 27 Iulie 2012
Ceea ce ati relatat dumneavoastra nu este o infractiune.
Daca conducatorul auto al microbuzului nu va permite accesul in mijlocul auto, avand in vedere ca acesta este un mijloc de transport public, puteti formula o sesizare impotriva lui fie catre conducerea societatii unde acesta isi desfasoara activitatea, fie la Protectia Consumatorului.
Dar prima parte a relatarii poate fi considerata infractiune ? atunci cand nu permite deplasarea masinii in care eram ?
zott a scris:

Totodata soferul acelui mijloc de transport a iesit in usa microbuzului spre a-mi cere socoteala cum ca de ce m-am urcat in masina cunostintei mele si nu in microbuzul sau . Pe tot parcursul ( aprox. 10 km) s-a tinut dupa masina in care m-am urcat sicanand soferul acelei masini in care eram si eu , la un moment chiar simuland ca arunca cu ceva inspre noi . Toata aceasta aventura am filmat-o si salvat-o in telefon. Acum intreb : constituie infractiune aceasta fapta si daca este pedepsita de legile romanesti ? (...) . as mai dori sa stiu daca poate fi facuta o plangere la Politia circulatie sau altundeva . va multumesc !


Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
22. săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic;

Contraventiile sau infractiunile se pot constata doar de catre politistii rutieri.

oug195
Art.6. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
24. participant la trafic – persoana fizică ce utilizează, la un moment dat, drumul public;

hg1391
Art. 177. – (1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale în cazul în care constata încalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Române.
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Române.

Puteti depune o sesizare la politia rutiera eventual insotita de inregistrarea de pe telefon copiata pe un cd-rom iar politia daca va considera ca fapta savarsita de catre soferul microbuzului intruneste conditiile unei contraventii poate lua masurile in consecinta.
politia este obligata sa va trimita un raspuns la sesizare in termen de 30 de zile de la depunerea sesizarii.
daca soferul microbuzului primeste un proces verbal de contraventie din partea politiei si contesta in instanta procesul verbal este posibil ca politia sa va cheme in calitate de martor in proces.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra ... Gabriel19_82 Gabriel19_82 Buna seara, Am nevoie de o mica lamurire din partea dumneavoastra daca este posibil. In data de 12.08.2020 m-am deplasat la piata din orasul in care locuiesc ... (vezi toată discuția)
Permis moto (cat a1, a), daca cel auto (b) este suspendat/anulat Bogdan M Bogdan M Buna ziua In luna Ianuarie anul curent, am fost implicat intr-un accident auto, in care un alt sofer a intrat in masina pe care o conduceam si in care ma ... (vezi toată discuția)
Este legala oprirea unui autovehicul in vederea testarii alcoolemiei? micael108 micael108 Astazi am fost oprit in trafic de catre un echipaj de politie care dupa ce mi-au cerut actele la control, au cerut sa suflu in testerul respectiv. Stiam ca ... (vezi toată discuția)