Tatal meu a suferit un accident de munca in Italia in noiembrie 2011, i-a cazut lama unui motostivuitor pe picior si i l-a fracturat grav (operatii, tije,fizioterapie, depresie in urma accidenntului etc). Patronul unde lucra intarzie sa-i vireze banii pe concediul medical, mama mea sta cu tata, platesc chirie, sedinte de fizioterapie, medicamente s.a.m.d. Acum tata este internat intr-un sanatoriu de boli psihice din cauza depresiei provocate de accident, mama este plimbata de la patron la casa de asigurari si tot asa...
Ce se poate face strict pentru a rezolva aceasta situatie? Tatal meu are 57 de ani, nu mai este apt de munca in nici un caz. Ar putea obtine pensionare?
Discutia dvs. este de domeniul securitate si santate in munca.
Inteleg ca tatal dvs. a lucrat la o firma din Italia, deci se supune legilor italiene, iar in prezent locuieste in Italia.
Solicitati in scris angajatorului sa-si achite la termen (atentie, la data exacta !), datoria fata de tatal dvs., in sensul platii concediului medical, a asigurarilor obligatorii de sanatate, respectiv a a asigurarilor suplimentare de sanatate (daca a avut asa ceva, acestea nefiind obligatorii), a altor ajutoare nominalizate in contractul colectiv la nivel de firma, respectiv in regulamentul de ordine interioara al firmei/ contractul individual de munca al tatalui dvs.
Sesizati in scris casa de asigurari, respectiv casa de pensii, asupra intarzierii platii. Poate este nevoie sa anexati ceva documente.
Diagnosticul de pe certificatul medical si numarul de zile de concediu medical acordate, respectiv zilele de tratament de recuperare, pot fi criterii pentru a vedea daca tatal dvs. se poate incadra la un grad de invaliditate si sa cereti pensionarea. O comisie medicala de pe langa casa de pensii este cea care decide gradul de invaliditate, respectiv pensionarea.
Daca a lucrat si in Romania, la pensie se vor lua in considerare inclusiv anii lucrati in tara.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva angajtorului daca acesta nu isi indeplineste obligatiile (cheltuieli cu sedinte de fizioterapie, medicamente, bani de concediu medical, alte ajutoare mentionate in contractul colectiv de munca la nivel de firma, etc.), dar aceasta cale este de durata si costisitoare, chiar daca in final cheltuielile pot fi recuparate de la partea care pierde procesul.
Ar trebui sa contactati sindicatul din firma/ federatia din care face parte sindicatul de firma si sa intrati in posesia tuturor drepturilor pe care le au lucratorii, in cazul producerii unui accident de munca sau boala profesionala capatata/ datorata conditiilor de lucru existente la locul de munca. Aceste drepturi sunt nominalizate in contractul colectiv de munca la nivel de firma.
Tatal meu este in concediu medical din nov-dec 2011, in tot acest timp banii au fost primiti cu intarziere, acum sunt deja 3 luni de cand nu a mai primit nici un ban. Din cate stiu, toate consulatiile au fost platite de catre parintii mei (fizioterapie, radiografii etc); mama ar vrea sa obtina pensionarea definitiva a tatalui meu avand in vedere ca nu mai este apt de munca fiindca nu poate merge cu piciorul fracturat si cu siguranta va fi nevoie dupa un an de la prima operatie de inca o operatie, recuperarea medicala este foarte inceata avand in vedere ca sunt 8 luni de la accident si tatal meu isi foloseste piciorul aproape la fel de greu; in plus are si alte boli ale stomacului si ficatului in special.
Intrebarile mele ar fi: in aceste conditii sunt sanse de pensionare definitiva? este necesara apelarea la asistenta juridica? din cate mi-a spus mama, este mai mereu plimbata de ici-colo, ba chiar i s-a spus ca tatal meu se poate intoarce la munca pe santier! care este perioada maxima a dreptului de concediu medical? ce se intampla dupa ce se termina perioada concediului medical?
Multumesc.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Nu cunosc legile din Italia, in special pe cele din asigurari.
Tot ce am mentionat in mesajul meu anterior este o analiza de bun simt fata de legislatia romaneasca. Fiind vorba de tara membra UE, cred sa existe in Italia mari diferente fata de legislatia romaneasca. Daca exista diferente, acestea ar putea fi mai favorabile cetateanului.
Cred ca mama dvs. trebuie sa umble putin pe la autoritati (la cele mentionate de mine in mesajul anterior), dar nu cu vorba, ci cu scrisul. Si in Italia trebuie sa existe o legislatie care sa oblige institutiile statului sa raspunda la petitiile cetatenilor (presupun ca parintii dvs. locuiesc legal in Italia), in timp util (sa zicem 30 de zile lucratoare de la inregistrarea petitiei), in caz contrar, partea afectata putand deschide actiune in instanta si solicita daune morale si daune materiale partii care nu a respectat legea.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Sper sa se poata rezolva cat de curand aceasta situatie, sa poata veni parintii mei acasa sa-si traiasca batranetile in liniste.
Legea referitoare la accidentele de munca este extrem de clara si mai ales in favoarea partii vatamate daca este "dipendente" angajat cu carte de munca deci a avut regulat "busta paga". Luati legatura cu un avocat sau , presupun ca intai ati vorbit cu un "consulente di lavoro" la CGIL (sindicatul care se ocupa de problemele muncitorilor) care oricum v-ar trimite la un avocat. Eu profesez ca avocat in Italia si ma mira foarte tare ceea ce spuneti in sensul ca nu patronul trebuie sa plateasca ceva, toate asigurarile au fost deja platite si se regasesc in "busta paga" deci trebuia sa primiti pana acum tot ceea ce vi se cuvenea, dar inca o data, daca tatal dv a lucrat cu contract de munca inregistrat. si chiar daca nu tot trebuie sa va adresati unui avocat. In Italia nu se face nimic altfel, decat prin avocati, acesta este modul ,or de lucru.