Soţul supravieţuitor are dreptul la 1/4 din întreaga avere lăsată de soţul decedat. Deci şi din bunurile proprii ale acestuia.
În plus, soţul supravieţuitor beneficiază şi de dreptul de abitaţie asupra casei în care a locuit (în condiţiile prevăzute de legea 319/1944 - pînă la partaj dar nu mai puţin de un an, dacă nu se recăsătoreşte şi dacă nu are altă locuinţă)
Multumesc,dar revin cu niste precizari; parintii mei au divortat, dupa care tata s-a recasatorit.Ce-a de-a doua sotie l-a parasit la scurt timp dupa casatorie,iar la ceva timp dupa aceasta, tata a decedat, neapucand sa divorteze legal de cea de-a doua sotie(nemaistiind nimic de ea). Copii nu are cu cea de-a doua sotie si asa cum va spuneam, mariajul lor a fost de scurta durata. Ce drepturi are ea la mostenire asupra bunurilor personale ale tatalui meu?
Din pacate , raspunsul meu e acelasi cu cel exprimat mai devreme de colegul meu.
Conform Legii nr.319/1944:
ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
Din punct de vedere juridic, nu are nicio importanta faptul ca la momentul decesului, sotii erau despartiti in fapt sau ca mariajul a fost foarte scurt.
Cota succesiune
mars_on_line
speta: sotia casatorita cu (sotul care are 2 copii din alta casatorie) .sotul a avut un apartament anterior casatoriei . sotul decedeaza ; ce drepturi are ... (vezi toată discuția)